Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ''Ενημέρωση από συνάντηση στο Υπ. Υγείας''

Αθήνα 24/3/2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας κ. Παν. Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου με τον Υπουργό Υγείας χθες Δευτέρα 23/3/2015 στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Ξανθός, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Δημ. Κοντός με τους Δ/ντες κ.κ. Φ. Ρηγάτο και Ι. Βαφειάδη, καθώς και η Δ/ντρια της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. κα Γεωργιάδου, με θέματα συζήτησης τη νέα σύμβαση μεταξύ παρόχων και Οργανισμού και την ολοκλήρωση του ελέγχου έτους 2013 από τις Ι.Ε.Ε. και την έκδοση των πορισμάτων τους.

Μας ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί μία νέα παράταση ισχύος των συμβάσεων για ένα ακόμη τρίμηνο μέχρι 31/6/2015 και σύντομα, εντός δέκα ημερών, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ παρόχων εργαστηριακής ιατρικής και Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα γίνει μία ανακοστολόγηση κάποιων εξετάσεων με μείωση των τιμών τους, ενώ θα πρέπει όσοι πάροχοι δεν έχουν υπογράψει ακόμη σύμβαση έργου με κάποια από τις Ι.Ε.Ε. για την ολοκλήρωση του ελέγχου των απαιτήσεών μας για το έτος 2013, να σπεύσουν άμεσα να το κάνουν διότι δεν θα αποζημιώνονται πλέον για τις εξετάσεις που διενεργούν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η εκκρεμότητα και να καταλογισθούν στους παρόχους τα τελικά ποσά που αφορούν το rebate και clawback της συγκεκριμένης χρονιάς.

Επίσης μας ανέφεραν ότι ο προϋπολογισμός για την τρέχουσα χρονιά θα είναι ο ίδιος με αυτόν της χρονιάς που πέρασε, με μικρές διαφοροποιήσεις στην εσωτερική κατανομή των επιμέρους κωδικών.

Από την πλευρά μας ετέθη με πιεστικό τρόπο η γνωστοποίηση του πλαισίου συνεργασίας των παρόχων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεδομένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί από πλευράς του Οργανισμού εάν ισχύει και για το τρέχον έτος 2015 το ανώτατο όριο διενέργειας εξετάσεων ανά πάροχο (plafond), με συνέπεια αφού ο χρόνος κυλάει γρήγορα και η Διοίκηση του Οργανισμού δεν φροντίζει να εφαρμόσει όλα τα μέτρα περιστολής των δαπανών που έχουν ανακοινωθεί από τον Αύγουστο έτους 2014, να αυξάνεται ο κίνδυνος επιβολής στους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) για μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά, των ληστρικών μέτρων της αυτόματης περικοπής δαπανών (clawback) και της αναγκαστικής έκπτωσης (rebate).

Δεσμεύτηκαν ότι, είναι θέμα ολίγων ημερών η ενσωμάτωση όλων των περιοριστικών μέτρων του περασμένου Αυγούστου στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ότι θεωρούν την εφαρμογή αυτών των μέτρων ικανή να περιορίσει τις δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις εντός των ορίων του προϋπολογισμού, ότι δεν πιστεύουν στο μέτρο του πλαφόν και ότι στην περίπτωση τυχόν υπέρβασης του προϋπολογισμού στο τέλος του χρόνου, θα εφαρμόσουν ένα σύστημα κλιμακωτού rebate για να συγκρατήσουν τις δαπάνες εντός των ορίων του.
Πριν περατωθεί η συνάντηση, καταθέσαμε στον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Ανδ. Ξανθό ένα σύντομο κείμενο για το ρόλο και την προσφορά των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής ιατρικής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο σας επισυνάπτουμε. 


Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας      Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος              Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου