Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ποιους θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ στις αρχές Απριλίου! Οι τυχεροί και οι άτυχοι του ρευστού

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε …όποιον μιλά ελληνικά σε ετούτο τον τόπο, είναι γνωστό. Έγινε όμως γνωστό και στα…πέρατα της γης μέσω του δημοσιεύματος των FT, που αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας παίρνει χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για να αποπληρώσει εφημερίες και υπερωρίες, επειδή το ρευστό δεν επαρκεί, μέχρι να έρθει η δόση.
Και μπορεί επισήμως να διαψεύδεται στην πράξη όμως το δημοσίευμα αναφέρει ότι ήδη ξέρουμε: χρήματα που προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ και τις πληρωμές των παρόχων του, παρακρατούνται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την καταβολή των συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΕΟΠΥΥ να μη λάβει στο τέλος του μήνα, σε λίγα 24ωρα δηλαδή, τα χρήματα που περιμένει από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να καταβάλει μέρος των οφειλών του σε ιδιώτες παρόχους.

Με βάση τον προγραμματισμό της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, στο τέλος Μαρτίου θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμείατου οργανισμού χρήματα ώστε να πληρωθούν για τον μήνα Ιανουάριο γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές αλλά και άλλοι ιδιώτες πάροχοι. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, λένε πηγές του HealthReport.gr, είναι σε αναμονή για το αν τελικώς θα δοθούν τα κονδύλια, καθότι έχει λάβει τις σχετικές δεσμεύσεις από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν οι γιατροί, οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα θα δούνε το …χρώμα του χρήματος καθώς όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση πιθανώς θα διαθέσει αλλού τα κονδύλια αυτά.

Οι μόνοι που φαίνεται πως θα πληρωθούν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, είναι οι φαρμακοποιοί για τον μήνα Δεκέμβριο. Ο ΕΟΠΥΥ έχει στα συρτάρια του περί τα 150 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθεί ο κλάδος. Η προτεραιότητα δίνεται επειδή οι φαρμακοποιοί έχουν προαγοράσει τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους πληρώνοντας ΦΠΑ κ.α., λέγεται από κύκλους του ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια αυτοί που είναι άγνωστο αν και πότε θα πληρωθούν είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις εφημερίες καθώς φαίνεται πως προς ώρας δεν έχουν εξασφαλιστεί όλα τα χρήματα, επειδή ακριβώς ελήφθησαν για να καλυφθούν άλλες ανάγκες. Όμως επειδή ακριβώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στον κλάδο, εκδίδοντας και τη σχετική υπουργική απόφαση, είναι πιθανό να βρεθεί το ρευστό από άλλες πηγές, ώστε να μη φανεί αφερέγγυα.

2 σχόλια:

  1. ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΤΡΕΧΕ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ (ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ) ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΚΑΛΟ! ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΜΑΣ ΤΟ ΡΙΞΟΥΝ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΡΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΑΜΑ ΧΩΙΣ ΣΥΡΙΓΓΕΣ-ΒΕΛΟΝΕΣ -ΒΑΜΒΑΚΙ-ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ.ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΑ.ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΔΕΚΑΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή