Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΟΕΝΓΕ. Επιδημία κλεισίματος Κλινικών στο ΕΣΥ

Απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. 

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση στο ΕΣΥ και να αξιολογήσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην υγεία.

Η ΟΕΝΓΕ διαπιστώνει πως το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται επιδημία κλεισίματος Κλινικών στο ΕΣΥ ως συνέπεια της αναστολής προσλήψεων γιατρών τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ εκατοντάδες άλλες Κλινικές βρίσκονται στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας τους. Παράπλευρη συνέπεια της οικτρής κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι οι καθημερινές εντάσεις που προκαλούν πολίτες, οι οποίοι προσδοκώντας γρήγορη ιατρική αντιμετώπιση βιαιοπραγούν σε βάρος των γιατρών και του προσωπικού για τις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στα Νοσοκομεία της χώρας, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ταυτόχρονα η ακατανόητη τακτική ορισμένων δικαστών, οι οποίοι επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές σε νέους γιατρούς προκειμένου να ικανοποιήσουν το «κοινό αίσθημα», έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος άσκησης αμυντικής ιατρικής, πρακτική που θα εκτινάξει κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας των Νοσοκομείων και θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην περίθαλψη των πολιτών.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει πως ενστερνίζεται τις θέσεις της ιατρικής κοινότητας σε δεκάδες σοβαρών ζητημάτων που διεκδικήθηκαν με αγώνες και κινητοποιήσεις μας τα προηγούμενα χρόνια. Μένει να το επιβεβαιώσει με νομοθετήματα και καθημερινές πρακτικές, ώστε να ορθοποδήσει και να ανασυγκροτηθεί το σύστημα υγείας. Τούτων δοθέντων η πίστωση χρόνου προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι δεδομένη, δεν είναι όμως μακρά, ούτε ανεξέλεγκτη.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί άμεσες και ταχείες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να στηριχτούν τα Τμήματα που καταρρέουν, οι ΜΕΘ, οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Απαιτεί την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγουμένων ετών που περιέκοψε η μνημονιακή συγκυβέρνηση, την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων, την άμεση παροχή δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας, την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ και του1 ευρώ ανά συνταγή, τη δόμηση συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας, τον άμεσο διορισμό των νέων διοικητών των Υγειονομικών περιφερειών και την αντικατάσταση των διοικήσεων των Νοσοκομείων.

Καλούμε τις Ενώσεις Γιατρών να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις το επόμενο διάστημα με το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο.

Η ΟΕΝΓΕ στην περίπτωση που διαπιστώσει πως μετά τις 20 Απριλίου δεν υπάρχουν δείγματα προόδου στα ζητήματα των προσλήψεων, της αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών, της περίθαλψης των ανασφάλιστων θα εξαγγείλει κινητοποιήσεις, των οποίων η μορφή και η χρονική στιγμή έναρξης θα εκτιμηθούν σε επόμενη συνεδρίαση.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.     ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου