Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Απόψεις - Άγης Βερούτης: Ο Τσίπρας θα παραδώσει νεκρή την οικονομία

By Άγης Βερούτης -July 28, 2016 - 9:54

Μοιάζει σαν η κυβέρνηση Τσίπρα, γνωρίζοντας πως σύντομα θα χάσει την εξουσία, να ακολουθεί την “στρατηγική Στάλιν” στο Ανατολικό Μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου:

φεύγει αφήνοντας πίσω του καμένα τα σπαρτά, και δηλητηριασμένα τα πηγάδια. Έτσι, όποιος και αν έρθει μετά, θα έχει μπροστά του ένα τιτάνειο έργο απλώς και μόνον για να αναστήσει την απονεκρωμένη οικονομία. Οι προοπτικές επιτυχίας του επόμενου μειώνονται, όσο πιο άσχημη είναι η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η μαζική έξοδος 500 χιλιάδων Ελλήνων ως τώρα σηματοδοτεί την Τρίτη Μεγάλη Μετανάστευση της Νεοελληνικής Ιστορίας, και οι πιθανότητες είναι πως θα συνεχίσει ακάθεκτη ειδικά στις ηλικίες μετά το πανεπιστήμιο, δηλαδή εκείνες που η προοπτική συνολικής συνεισφοράς στο υπόλοιπο της καριέρας του μετανάστη είναι στο μάξιμουμ. Φεύγουν πλέον όσοι έχουν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους. Όταν θα έχουν φύγει 1.000.000 άνθρωποι τότε η κατάσταση θα είναι μη-ανατρέψιμη.Άγης Βερούτης. Οικονομολόγος

Η επίσης μαζική έξοδος των επιχειρήσεων επιβάλλεται από την φορολογική και εισφορολογική πολιτική της κυβέρνησης, και θα αποστερήσει από φορολογικά έσοδα τα δημόσια ταμεία.

Έχοντας προ πολλού ξεπεράσει το ανώτατο σημείο της Καμπύλης Λαφέρ, που λέγει πως μετά από έναν συντελεστή φορολόγησης τα συνολικά έσοδα μειώνονται καθώς η οικονομία απονεκρώνεται, οι προοπτικές κατάρρευσης των δημοσίων ταμείων είναι σύντομη και πραγματική.

Όταν μια επιχείρηση, όσο μικρή, φεύγει από τη χώρα, δεν αποστερεί το κράτος μόνο από το έσοδο του φόρου εισοδήματος. Αποστερεί θέσεις εργασίας, με τις εισφορές τους, και σημαντικότερο όλων, το ΦΠΑ του τζίρου της, που πλέον με τις διασυνοριακές ενδοκοινοτικές κτήσεις μηδενίζεται.

Οσονούπω λοιπόν κατάρρευση ΦΠΑ στα δημόσια ταμεία.

Φυσικά το ΔΝΤ επειδή το ήξερε πως θα συμβεί αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις του θιάσου περί του αντιθέτου, φρόντισε να περάσει τον περίφημο “Κόφτη”, ώστε τα έξοδα να μειώνονται ανάλογα με τον βαθμό κατάρρευσης της οικονομίας από την υπερφορολόγηση, και την κατάρρευση των κρατικών εσόδων ως συνεπακόλουθο.

Μοιάζει οι δανειστές να κρατούν ζωντανή την κυβέρνηση Ζόμπι, που πλέον έχει χάσει την λαϊκή νομιμοποίησή της, μετά την αθέτηση καθεμιάς και όλων των προεκλογικών εξαγγελιών της, απλά και μόνον για να περάσουν τις αλλαγές στο εργασιακό. Αυτό το πιστεύουν διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δήλωναν απρόθυμες να δώσουν τα εργαλεία με το οποία θα απολύσουν τους υπεράριθμους εκείνοι που θα αγοράσουν τις κρατικές εταιρίες προς αποκρατικοποίηση.

Είναι προφανές πως όσο περισσοτερο μένει η σημερινή κυβέρνηση, τόσο βαθύτερα στον οικονομικό μεσαίωνα θα μπαίνει η χώρα, και τόσο δυσκολότερο θα είναι το έργο των επόμενων, ανεξάρτητα αν αυτή η πολιτική θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ με βεβαιότητα στην τρίτη θέση ως κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Πολύ φοβάμαι πως οι ίδιοι οι “ακόμη στηρίζοντες” την σημερινή κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές των ηγετών τους, ούτε το βάθος των πληγών που δημιουργούν στην Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε δημογραφικό που τελικά μεταφράζεται σε γεωπολιτική υποχώρηση.

Από την άλλη, ο Μητσοτάκης υπόσχεται Δουλειές, Δουλειές, Δουλειές, και είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του, πλην αν η χώρα και η οικονομία που θα παραλάβει είναι εντελώς νεκρή και μουμιοποιημένη.

Ο Θεός μαζί μας

Ο Άγης Βερούτης είναι οικονομολόγος

2 σχόλια:

  1. μωραινει κυριος ων βουλεται απωλεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν φτανει που αφησαν την ΕΛΛΑΔΑ με χρεος 30 δις,το 2009,με τον γνωστο κωστακη σαν πρωθυπουργο,μιλανε τωρα για νεκρη και μουμιοποιημενη οικονομια.Ρωτησαν τι εγινε και καταχρεωθηκε ο τοπος?Δεκαετιες διαπλοκης και ρουσφετιων,κολλητων και παρατρεχαμενων και δεν βρισκουν λογο και χρονο να κανουν μια εξεταστικη για το 2009.Μιλαμε για ελλειμα περιπου 15% ,σε απολυτα νουμερα 30 δις, παγκοσμιο ρεκορ ελλειματος,αποτελεσμα ρεμουλας και ανικανοτητας.Μηπως νομιζεις οτι ο αραχτος της Ραφηνας εκανε το καθηκον του εναντι του εθνους και του λαου? Τρομαρα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή