Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Απόλυτη καθήλωση στο 22% της αγοράς για τα γενόσημα



Αν και αυξάνουν οι πωλήσεις των γενοσήμων, η συνολική αγορά "ανταγωνίζεται" την οποία προσπάθεια διείσδυσης.

Οι τιμές υποχωρούν, o όγκος πωλήσεων αυξάνει, όμως σταθερά το μερίδιο των γενοσήμων στην αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 18%. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από μια πρώτη μελέτη των στοιχείων του πενταμήνου για τη συνολική αγορά φαρμάκου στα ιδιωτικά φαρμακεία, με βάση την οποία τα γενόσημα έχουν αυξήσει ελάχιστα τον όγκο τους σε σχέση με το 2017 φτάνοντας το 22%. Παράλληλα κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου φαίνεται ότι η αγορά εξακολούθησε να κινείται ανοδικά κι αυτό παρά το γεγονός πως μέσα στο διάστημα αυτό θα έπρεπε να έχει επηρεαστεί από τις μειώσεις τιμών του Δεκεμβρίου. 

Ειδικότερα, το εν λόγω διάστημα η αξία της αγοράς φαρμάκου παρουσίασε αύξηση της τάξης του 1,6%, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι και από πλευράς όγκου οι πωλήσεις φαρμάκων κινήθηκαν επίσης υψηλότερα σε ποσοστό περίπου 2,5%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία βασίζονται σε μια πρώτη συγκέντρωση δεδομένων της IQVIA από την αλυσίδα ιδιωτικών φαρμακείων, ο όγκος των διακινούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2018 διαμορφώθηκε στα περίπου 164 εκατ. τεμάχια. Επίσης από πλευράς αξίας (δηλαδή στοιχεία πωλήσεων στα φαρμακεία σε χονδρικές τιμές) η αγορά φαίνεται να υποχώρησε κοντά στο 1,13 δισ. ευρώ από περίπου 1,11 δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες

Συνολικά τα πρωτότυπα φάρμακα παρουσίασαν άνοδο πωλήσεων σε όγκους της τάξης του 1% και σε αξία 1,6%. 

Πάντως, το πρώτο πεντάμηνο δείχνει και κάποιες… μετατοπίσεις στην κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρειών ειδικά όσον αφορά στα επώνυμα φάρμακα με ή χωρίς προστασία πατέντας δηλαδή τα on και off patent.Όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, η συγκέντρωση της αγοράς, έχει πλέον "χαλαρώσει", αν και οι μεγάλες πολυεθνικές δυνάμεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά των πρωτότυπων φαρμάκων. Παράλληλα όμως ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζουν οι πολυεθνικές και στο χώρο των γενοσήμων.

Στην πρώτη πεντάδα των ισχυρών στο πεντάμηνο του 2018 συναντάμε τις εταιρείες Pfizer, MSD, GSK, Sanofi και Novartis (τυχαία σειρά), σημειώνοντας όμως πτώση πωλήσεων συνολικά αν και το μερίδιό τους διατηρούνται στο 30% με βάση την αξία. Την πρώτη δεκάδα από πλευράς τζίρου συμπληρώνουν οι προαναφερθείσες συν τις Astrazeneca, Boehringer, Pharmaserve, Menarini και Bayer, και φαίνεται ότι πλέον έχουν χάσει μερίδιο καθώς το συνολικό ποσοστό τους στον τζίρο της αγοράς έχει υποχωρήσει σημαντικά κάτω του 50%.
Την ίδια στιγμή αξιόλογη είναι η πορεία δύο σημαντικών ελληνικών βιομηχανιών (από πλευράς μεριδίου στα φαρμακεία), ήτοι των Βιανέξ και Uni Pharma οι οποίες λόγω της δραστηριότητάς τους δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των γενοσήμων αλλά των πρωτότυπων. Μάλιστα η πρώτη βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών που προμηθεύουν τα ελληνικά φαρμακεία.


Από κει και πέρα στο χώρο γενοσήμων μετά την ΕΛΠΕΝ που κατέχει μερίδιο 15% στη συγκεκριμένη αγορά, βλέπουμε μια "νέα είσοδο" την εταιρεία Innovis. H εταιρεία συμφερόντων οικογένειας Βασιλόπουλου (η οποία ήλεγχε την Specifar) σε συνεργασία με την οικογένεια Κάτσου της Pharmathen έχει αναλάβει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο κυρίως γενοσήμων των δύο εταιρειών που αναφέραμε.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες Gap, Bennett και Rafarm, με μερίδιο στη συνολική αγορά γενοσήμων κοντά στο 47% και περί το 8,5% στη συνολική αγορά φαρμακείου.

Να σημειώσουμε δε ότι η αγορά των γενοσήμων ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με μια άνοδο της τάξης του 7,5% σε όγκο αλλά όσον αφορά σε αξία αυτή ήταν της τάξης μόλις 1,6%. Επίσης αξίζει και πάλι η επισήμανση ότι η αγορά των γενοσήμων δεν είναι πλέον μια ελληνική υπόθεση, καθώς δύο ισχυρές πολυεθνικές έχουν μπει δυναμικά στην αγορά με συνολικό μερίδιο από πλευράς πωλήσεων να ξεπερνά το 6% από 4,8% πέρυσι.

Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνονται οι νέες μειώσεις οι οποίες θα είναι σε ισχύ στα φαρμακεία από την τρέχουσα εβδομάδα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΕΦ, το 2ο εξάμηνο του 2018 βρίσκει την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία αντιμέτωπη με πολλά ανοικτά μέτωπα. Η ανατιμολόγηση του Ιουνίου, για μια ακόμη φορά οδήγησε σε νέες μεγάλες μειώσεις στα - κυρίως γενόσημα - φάρμακα των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. "Υποτίθεται ότι η συμπίεση των τιμών των γενοσήμων θα οδηγούσε στην αύξηση της χρήσης τους και κατά συνέπεια στη συγκράτηση της δαπάνης. Στην πράξη, τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει : Τα μερίδια των γενοσήμων παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένα - στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης- και η φαρμακευτική δαπάνη τελικά αυξάνεται αφού η συνταγογράφηση μετακινείται σε νεότερα ακριβότερα φάρμακα για τις ίδιες ενδείξεις", αναφέρει ο κ. Μάρκος Ολλανδέζος, διευθυντής επιστημονικών θεμάτων της ΠΕΦ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου