Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Η επόμενη πράξη του δράματος: η ταυτοποίηση των νεκρών και τα πολιτικά παιχνίδια σε εθνικό θρήνο!

Τετάρτη 25 Ιούλιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Η ταυτοποίηση των νεκρών μέσω DNA αποτελεί την επόμενη πράξη του δράματος. Από την άλλη, κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια σε μέρες εθνικής τραγωδίας

Σαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας είναι οι εικόνες που διαδραματίζονται στο νεκροτομείο στο Γουδί αλλά και στο νεκροτομείο στο Σχιστό όπου έχουν διακομιστεί οι περισσότερες σοροί των νεκρών, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους.

Οι αρμόδιοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση, με τους συγγενείς να φτάνουν είτε να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους, είτε για να δώσουν δείγμα DNA ώστε να γίνει η ταυτοποίηση, με τους 76 νεκρούς που έχουν μεταφερθεί εκεί από το Μάτι και τη Ραφήνα.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως «συναισθανόμενο την ανάγκη για συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου που προκάλεσε η εθνική τραγωδία ενεργοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του για την ταχεία και αξιόπιστη διεκπεραίωση του ιατροδικαστικού έργου».
Ειδική ομάδα

Μάλιστα το μακάβριο έργο της ανάλυσης του DNA αλλά και της εξέτασης των στοιχείων έχει αναλάβει ειδική ομάδα Ιατροδικαστών, που συστάθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ήδη από χθες συγγενείς των θυμάτων καταφθάνουν στο Σχιστό αλλά και κάποιοι και στο νεκροτομείο στο Γουδί, είτε για να αναγνωρίσουν είτε για να δώσουν δείγμα DNA και να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Η ειδική ομάδα που συγκροτήθηκε αποτελείται από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό.

Βέβαια άγνωστο παραμένει τι θα επακολουθήσει καθώς αναζητούνται ακόμη δεκάδες αγνοούμενοι που θα συμπληρώσουν το παζλ της πιο μαύρης ιστορίας της χώρας των τελευταίων δεκαετιών. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις: «Ανείπωτη τραγωδία: Μακραίνει ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών από τις πυρκαγιές»

Επιλεκτική ενημέρωση ακόμη και εν μέσω της τραγωδίας 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως για άγνωστους λόγους, στην αρχή της τραγωδίας οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιχείρησαν ακόμη και να καθυστερήσουντην ανακοίνωση των θυμάτων, ελπίζοντας προφανώς σε μειωμένη επικοινωναική φθορά. Την ώρα βέβαια που η Ελλάδα θρηνούσε ήδη τους νεκρούς της.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός το βράδυ που άρχισε να διαφαίνεται το μέθεθος της τραγωδίας και επισκέφθηκε τη βάση της πυροσβεστικής, απέφυγε ακόμη και να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε ανθρώπινα θύματα. 

Γεγονός που βέβαια προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και φυσικά δε θεωρήθηκε τυχαίο.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Υγείας ενώ ήταν ήδη γνωστός ο αριθμός των θυμάτων, ανέμενε ώρες για να κάνει ανακοινώσεις και αυτές έπειτα από συνεχείς πιέσεις, και βέβαια για γεγονότα που ήδη είχε γνωστοποιήσει η πυροσβεστική ή οι τοπικές αρχές.

Από την άλλη τα …αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά και τον συντονισμό των υγειονομικών υπηρεσιών απεδείχθησαν για άλλη μια φορά τα χειρότερα που μπορεί να υπάρξουν, καθώς όχι μόνο ήταν άφαντοι οι αρμόδιοι υπουργοί υποδυόμενοι ότι βρίσκονται σε συσκέψεις, ενημέρωναν και με το σταγονόμετρο τον ελληνικό λαό την ώρα που όλη η χώρα αγωνιούσε. Μάλιστα περιορίσθηκαν σε μία και μόνο ανακοίνωση με γεγονότα που ήταν ήδη γνωστά και μαλιστα 24 ώρες μετά το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς.

Εξαίρεση η ολιγόωρη επίσκεψη του Π.Πολάκη στον Ευαγγελισμό για …συντονισμό των υπηρεσιών, αφού βέβαια είχαν ήδη παραληφθεί όλοι οι εγκαυματίες από το ηρωικό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου