Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

Οικογενειακός γιατρός: Με ελλείψεις ξεκινά η «πρεμιέρα» - Τι περιμένει τους πολίτεςΠαναγιώτα Καρλατήρα - protothema

Σήμερα καταγγέλλονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους περίπου 1.950 γιατρούς που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους και πλέον τίθενται σε ισχύ εκείνες με τους περίφημους - και δυσεύρετους - οικογενειακούς γιατρούς

Αντιμέτωποι με τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Υγείας, μετά την ίδρυση του ΕΣΥ» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δηλαδή με τον οικογενειακό γιατρό και την περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), θα βρεθούν από αύριο, οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, ανακοίνωσε ότι σήμερα καταγγέλλονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους περίπου 1.950 γιατρούς – παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους- που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους και πλέον τίθενται σε ισχύ οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους περίφημους -και όπως όλα δείχνουν δυσεύρετους- οικογενειακούς γιατρούς, τους πυλώνες του νέου συστήματος ΠΦΥ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ που υπογράφει ο κ. Γεωργακόπουλος επιχειρεί να εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας στους εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ: 

«Τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.hdika.gr ) και απο κει θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμούν και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους».

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του αντιπροέδρου για την ευκολία της διαδικασίας στην επιλογή γιατρού και στο κλείσιμο ραντεβού, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: οι γιατροί δεν εξέφρασαν ιδιαίτερη προτίμηση για τις θέσεις που προκήρυσσε ξανά και ξανά τους τελευταίους 14 μήνες τόσο το υπουργείο Υγείας για να στελεχώσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) όσο και ο ΕΟΠΥΥ που απηύθυνε δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος για να συμβληθεί με οικογενειακούς γιατρούς.

Οι αλλεπάλληλες προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας για 1.195 θέσεις γιατρών για τις ΤΟΜΥ και οι δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για 2.800 οικογενειακούς γιατρούς είχαν πολύ μικρή απήχηση στον ιατρικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, για τις 1.195 θέσεις σε ΤΟΜΥ είχαν υποβληθεί 583 αιτήσεις – μέχρι τώρα έχουν «ανοίξει» περίπου 100 ΤΟΜΥ, οι περισσότερες από τις οποίες στεγάζονται σε Κέντρα Υγείας αφού δεν έχουν βρεθεί χώροι. Καθώς το ενδιαφέρον στις προκηρύξεις της Αριστοτέλους ήταν μικρό, δρομολογήθηκαν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ. 

Οι θέσεις αυτές αφορούν οικογενειακούς γιατρούς που πρέπει να καλύψουν τον πληθυσμό στις περιοχές όπου δεν θα αναπτυχθούν ΤΟΜΥ. Ούτε στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ, που σημειωτέον παραμένει ανοιχτή επ' αόριστον, ανταποκρίθηκαν οι γιατροί: για 2.800 θέσεις είχαν υποβληθεί στις αρχές Ιουλίου μόλις 625 αιτήσεις.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η απόκλιση από τον προαναφερθέντα αριθμό συμβεβλημένων γιατρών δυστυχώς είναι ελάχιστη. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά οι ασφαλισμένοι θα κάνουν τα βήματα που τόσο απλά τα περιγράφει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αλλά με αβέβαιο αποτέλεσμα και δύσκολη έκβαση. Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα και με τους εκπροσώπους των ιατρών, είναι πώς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα είναι ακάλυπτοι σε επίπεδο ΠΦΥ. Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών ήταν προγραμματισμένο να καλύπτεται από ιδιώτες συμβεβλημένους, δηλαδή τους 2.800 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, και ο σχεδιασμός τώρα γίνεται...πράξη με περίπου το 1/5 αυτών, αντιλαμβάνεται αμέσως με τι καλούνται να παλέψουν οι ασφαλισμένοι. Αφενός θα αντιμετωπίζουν τα κενά του συστήματος της ΠΦΥ, αφετέρου εάν δεν βρίσκουν συμβεβλημένο γιατρό, παθολόγο ή γενικό γιατρό ή παιδίατρο, θα αναγκάζονται να επισκέπτονται μη συμβεβλημένους και να πληρώνουν την επίσκεψη.

Σε ό,τι αφορά δε τους ειδικευμένους ιατρούς, η κατάσταση με βάση τα όσα έχουν δρομολογηθεί, διαμορφώνεται ως εξής: οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται κανονικά όλους τους ειδικευμένους συμβεβλημένους ιατρούς οι οποίοι διατηρούν συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2018 με τον ΕΟΠΥΥ και υποχρεούνται να δέχονται έως 200 ασφαλισμένους τον μήνα.

8 σχόλια:

 1. Δε μπορεί ο φαρμακοποιός να φτάνει 40000 ευρώ το μήνα απ τον εοπυυ, ο φυσικοθεραπευτής 15000 και να θέλουν τον Παθολόγο με 1800 μικτά. Υπάρχουν Ποινικές ευθύνες διοικούντων εοπυυ και κυβερνώντων για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Όταν ήμουν αγροτικός στην Κατσικά Ιωαννίνων τα φαρμάκεία έβγαζαν απ το δημόσιο σε μια μέρα το κάθε φαρμακείο όσα εγώ σε ένα μήνα. Είναι αυτό λογικό; Λεφτά για την Υγεία δίνονται, αλλά δεν δίνονται εκεί που πρέπει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο .....καθυστερημένος άρχισε το σόου που θα τον οδηγήσει στην απόλυση ως αποδιοπομπαίο τράγο !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τέτοιο δώρο στον ......Κούλη ! Ούτε που θα το πιστεύει .......!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν θα ρολάρει η κατάσταση σε ένα-δύο μήνες, τότε οι ειδικοί θα υποχρεωθούν να δέχονται ασθενείς μόνο με παραπεμπτικό από τον Ο.Ι. Αλλιώς τι νόημα έχει το gatekeeping? Οι συμβάσεις διατηρούνται μόνο όσο θέλει ο ΕΟΠΥΥ και όχι μέχρι τέλους του 2018.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΓΕΡΕΙ ΡΗΤΑ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚ. ΙΑΤΡΟΥ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ.

   Διαγραφή
 6. Καμια ανοχη σε συμβασεις τύπου ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ χωρας! Γεροντες και νέοι απελπισμενοι θα μετατρεψουν τα ιατρεια τους σε σταύλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι μέχρι χθές συμβεβλημένοι γιατροί 11.11 μ.μ. αυτής της χώρας,σε τι είχαν μετατρέψει τα ιατρεία τους;; Και δεν ήταν γέροντες και νέοι,αλλά....ποιοτικοί και καταξιωμένοι. Υπήρχε βέβαια η τρομερή οικονομική διαφορά των επί πλέον 200 ευρώ!
  Και μιά ασήμαντη επίσης διαφορά,οτι δεν τα δούλευαν και κοροΐδευαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή