Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Βόρεια Προάστια: Εγκλωβίστηκαν οδηγοί από την καταιγίδα

Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα στους δρόμους από την ισχυρή βροχόπτωση - 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική - Εννέα απεγκλωβισμοί από ΙΧ, ένας από κατοικία

tovima.gr

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η νεροποντή που έπληξε τις περιοχές των βορείων προαστίων το μεσημέρι της Πέμπτης.

Έπειτα από λίγα λεπτά ισχυρής βροχόπτωσης, πλημμύρισαν δρόμοι και διεκόπη η κυκλοφορία στη γέφυρα Ερυμάνθου στην Κηφισιά και στον παράδρομο της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του σούπερ μάρκετ, στη Νέα Ερυθραία.

Στο σημείο έπειτα από περίπου 1,5 ώρα ομαλοποιήθηκαν τα πράγματα, ωστόσο δημιουργήθηκαν προβλήματα στις οδούς Αγ. Ελευθερίου και Αγ. Αθανασίου στο Μαρούσι, τα οποία ξεπεράστηκαν και αυτά νωρίς το απόγευμα. 

Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις για παροχής βοήθειας μέχρι στιγμής. Οι δέκα από αυτές για απεγκλωβισμούς και οι υπόλοιπες για απάντληση υδάτων. Οι πυροσβέστες επιχείρησαν για απεγκλωβισμό εννέα οδηγών σε Παλλήνη, Μελίσσια και Βριλήσσια, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα απεγκλωβίστηκε από την κατοικία της στα Μελίσσια.

Διαμάχη Περιφέρειας - δήμου

Να μην βγουν από τα σπίτια τους καλoύσε τους πολίτες ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα, Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος είπε πως θα είναι θαύμα εάν δεν έχουμε νεκρούς.

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής σχετικά με την πλημμύρα σε υπαίθριο πάρκινγκ στον Δήμο Αμαρουσίου και τις τεκμηριωμένες, όπως τις χαρακτηρίζει, ευθύνες του Δήμου Αμαρουσίου αναφέρει ότι: «Από το ρέμα Σαπφούς τεράστιες ποσότητες νερού «έσκασαν» διαδοχικά, πρώτα σε εγκαταλελειμμένο παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου και μετά σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου (πρώην ΗΒΗ) του ίδιου δήμου – παράνομο παρκινγκ. Με τις κατασκευές αυτές έχει μπαζωθεί η φυσική κοίτη του ρέματος σε τουλάχιστον τρία σημεία. Δηλαδή κάτω από το παράνομο δημοτικό πάρκινγκ (πρώην εργοστάσιο ΗΒΗ), ανάμεσα στην οδό Αγίου Αθανασίου και την οδό Πάρνωνος και βέβαια κάτω από το παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου, που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Αθανασίου και Ομήρου. Αντ΄αυτών έχει κατασκευαστεί πλακοσκεπής αγωγός αυθαίρετης διατομής, που την πορεία του ουδείς γνωρίζει! Το κύριο πρόβλημα λοιπόν εστιάζεται στο σκάνδαλο του ρέματος Σαπφούς και την αβελτηρία της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου.»

Και προσθέτει: «Εδώ και πάνω 17 μήνες ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που αύξησε από 6,3 σε 10,6 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση που την εγκρίναμε δύο φορές! Δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχει απομακρυνθεί το παράνομο αμαξοστάσιο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς, στο ύψος της οδού Αγίου Αθανασίου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.»

Ακόμη αναφέρει πως «χρειάστηκαν 7 χρόνια για να διαπιστώσει η διοίκηση του Δήμου την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος και άλλα 4 χρόνια για να εκπονήσει την οριστική μελέτη που είχε με αίτημά της διεκδικήσει και αναλάβει το 2013 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ευελπιστούμε ότι η «διορθωμένη» οριστική μελέτη θα συνοδεύεται με την οριζόμενη, εκ του νόμου 4014/2011, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) των έργων της οριστικής μελέτης. Στις 4/12/2017, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παραδέχθηκε τελικά ότι η «ώριμη» μελέτη που είχε διαβιβάσει πριν 15 μήνες στην Περιφέρεια ήταν τεχνικά ελλιπέστατη. Η αποστολή της «διορθωμένης» οριστικής μελέτης μετά τις τεχνικές επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό (από 6.230.000 σε 10.676.400!) αποτελεί αδιαμφισβήτητη ομολογία.»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης απάντησε: «Το Μαρούσι πλημμύρισε για μια ακόμη φορά με ευθύνη της κυρίας Δούρου. Επιτέλους υλοποιείστε τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς. Αν χαθούν ζωές θα έχετε την αποκλειστική ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου