Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Επαγγελματίες ειδικής αγωγής: Παράνομη, αντισυνταγματική αλλά και προσβλητική η πληρωμή μας με voucher



Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Καθορίστηκαν οι δαπάνες από το υπουργείο Υγείας χωρίς να υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες για τους δικαιούχους ειδικής αγωγής, όπως οι λογοθεραπευτές- λογοπεδικοι

Παράνομη, αντισυνταγματική αλλά και προσβλητική για την επιστημονική και επαγγελματική τους υπόσταση χαρακτηρίζουν οι λογοθεραπευτές- λογοπεδικοί την πληρωμή τους με voucher (δελτάριο) για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής που θα παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Αυγούστου. Η πληρωμή με voucher θεσμοθετήθηκε προ λίγων ημερών προκειμένου να κλείσει -εσπευσμένα- το θέμα με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής καθότι ήταν μνημονιακή εκκρεμότητα.

Το voucher είναι μια βεβαίωση, που, όπως ορίζεται σε υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, θα εκδίδεται για τους δικαιούχους ειδικής αγωγής – στην πλειονότητά τους παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες- ως παράρτημα της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης και θα προσδιορίζει το ποσό της αποζημίωσης. «Το ποσό που αναγράφεται στη βεβαίωση αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό στον πάροχο κατόπιν προσκόμισης από τον τελευταίο της ιατρικής γνωμάτευσης, της ηλεκτρονικής βεβαίωσης και του παραστατικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ» αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.

Ωστόσο, η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, ασάφειες, αλληλοεπικαλύψεις, αντιφάσεις, ερωτηματικά, ακόμη και παραπομπή σε μελλοντικές αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ (είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΚΠΥ που θα καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης τίθεται σε ισχύ τον Οκτώβριο και τα περίφημα voucher θα εκδοθούν δύο μήνες νωρίτερα...). Διαδικασία που κάθε άλλο παρά σεβασμό στις ανάγκες των δικαιούχων αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες ειδικής αγωγής από τους επιστήμονες καταδεικνύει.

Τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών καλούνται να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, το Σάββατο 30 Ιουνίου στη Γενική τους Συνέλευση. Αναλόγως είχαν πράξει τον περασμένο Ιανουάριο οπότε με σαφή, ομόφωνη και σθεναρή στάση «επέστρεψαν» χωρίς υπογραφή τις συμβάσεις που σχεδόν εκβιαστικά τους πίεζε να υπογράψουν το υπουργείο Υγείας.

Καθορίστηκαν οι δαπάνες χωρίς να υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες για τους δικαιούχους ειδικής αγωγής

Επίσης ενδεικτικό της οπτικής του υπουργείου αλλά και του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα είναι πως η δαπάνη για την ειδική αγωγή καθορίστηκε χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο περί αυτής παρά μόνο η εκτίμηση των αρμοδίων ότι ήταν υψηλή: έτσι μειώθηκε σε 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τα 106 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2015, ενώ θα μειώνεται κάθε χρόνο κατά το δοκούν από τον ΕΟΠΥΥ.

«Η πολιτική ηγεσία επί της ουσίας, αντί να αναλάβει την ευθύνη και να πει ευθέως στους πολίτες ότι μειώνει τις συγκεκριμένες παροχές, υπολόγισε το πολιτικό κόστος από μια εκτεταμένη δυσαρέσκεια και κινήθηκε με έμμεσο τρόπο, δηλαδή με την υπαγωγή μας στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής λόγω υπέρβασης των ορίων δαπανών (claw back) του κλειστού προϋπολογισμού για την ειδική αγωγή. Εφόσον ο κλειστός προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή ορίζεται στα 80 εκατ. Ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα το πληρώσουμε εμείς οι λογοθεραπευτές στον ΕΟΠΥΥ. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε «στις πλάτες μας» το βάρος της δήθεν ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει τον καθορισμό των δαπανών με βάση τις πραγματικές ανάγκες όπως θα προκύψουν από επιδημιολογικές μελέτες» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, κ. Βασίλης Μύρκος.

Χαρακτηρίζουν δε οι λογοπεδικοί – λογοθεραπευτές τη διαδικασία των voucher ως μία έμμεση σύμβαση «την οποία επιδιώκουν να περάσουν λάθρα και χωρίς την συμφωνία του επαγγελματία της ειδικής αγωγής ως αντισυμβαλλόμενου». Και εξηγούν μέσω του εκπροσώπου τους γιατί: «Αμφισβητούμε τη νομιμότητα και συνταγματικότητα της διαδικασίας αυτής, αφού για να γίνει αποδεκτό το voucher από τον πάροχο θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με αυτόν οι όροι αποδοχής του (ποσό, τρόπος και χρόνος πληρωμής του, εκατέρωθεν υποχρεώσεις κ.λπ.). Εδώ όμως προεξοφλούν τη συμφωνία που δεν έχουμε κάνει, δεσμεύοντας υπέρμετρα την συμβατική και επαγγελματική μας ελευθερία… Αλλά και η νομιμότητα της ίδιας της έκδοσης της υπουργικής απόφασης τίθεται εν αμφιβόλω τόσο ως προς την ύπαρξη όσο και ως προς την έκταση της εξουσιοδοτικής διάταξης νόμου».

Σύμβαση μόνο με όσους χρειάζονται τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής

Οι επαγγελματίες της ειδικής αγωγής τονίζουν πως έχουν υπογράψει και θα υπογράφουν συμβάσεις όχι με τον ΕΟΠΥΥ αλλά μόνο με τους δικαιούχους της ειδικής αγωγής, όλων όσοι χρειάζονται λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής. «Οι θεραπευόμενοί μας είναι εκείνοι που μας εμπιστεύονται και εκείνοι που μας αμείβουν. Έχουμε συμβληθεί μαζί τους και όχι με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν θα μπούμε στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης με τους θεραπευόμενούς μας και τις οικογένειές τους, στο οποίο επιδιώκουν να μας εμπλέξουν στα πλαίσια της τακτικής του «διαίρει και βασίλευε»» αναφέρει ο κ. Μύρκος, και καλεί τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους να διεκδικήσουν κι εκείνοι τις παροχές που δικαιούνται βάσει των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.

«Πέραν της απαράδεκτης και αιφνιδιαστικής μεθόδευσης από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας για την έμμεση δέσμευσή μας μέσα από την μεταξύ άλλων προσβλητική για το επιστημονικό μας κύρος και την επαγγελματική μας υπόσταση σύλληψη του voucher, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε υπό καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας ως προς την άσκηση του επαγγέλματός μας» καταλήγει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών- Λογοθεραπευτών.

2 σχόλια:

  1. ΔΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ ΜΕ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ...ΠΟΛΑΚΗ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΑΠΛΑ --ΜΗΝ--ΣΥΜΒΛΗΘΕΙΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ω ρε ......ροχάλα που έχουν φάει οι ΞανθοΒαρδαράχρηστοι! Τους φτύνει οτιδήποτε αναπνέει στην χώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή