Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ξεκινά η γενική ανατιμολόγηση φαρμάκων για το 2019


Σε ισχύ η νέα φαρμακευτική νομοθεσία - Δημοσιοποίηση καταλόγου με τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα για υποβολή παρατηρήσεων

Διαδικασίες γενικής ανακοστολόγησης ξεκινά ο ΕΟΦ σε εφαρμογή της νέας φαρμακευτικής νομοθεσίας που προβλέπει πλέον η ανακοστολόγηση αυτή να γίνεται μία φορά το χρόνο αντί για δύο.

Ο ΕΟΦ ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και πρόκειται να ανατιμολογηθούν, ώστε οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους που θα σχετίζονται μόνο με προσθήκες ή διαγραφές προϊόντων.

Οι φαρμακευτικές θα υποβάλλουν αίτημα και τα σχετικά δικαιολογητικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του ΕΟΦ, σχετικά με τις υπό εξέλιξη διαδικασίες μεταβολής διοικητικών στοιχείων όπως διαδικασίες μετονομασίας ή αλλαγής ΚΑΚ. Αιτήματα διαγραφής πρέπει να υποβάλλονται μόνο στην περίπτωση που ο ΚΑΚ επιθυμεί να αποσύρει το προϊόν του από την αγορά.

Ο κατάλογος περιέχει όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών (προϊόντα μη αποζημιούμενα, προϊόντα αίματος κλπ). 

Ο σχετικός σύνδεσμος είναι ο ακόλουθος: https://services.eof.gr/myeof/

Η υποβολή των αιτημάτων και δικαιολογητικών ξεκίνησε χθες Πέμπτη 21-03-2019 και θα λήξει την Τρίτη 26-03-2019.

Για την υποβολή στοιχείων/φύλλων έρευνας θα υπάρξει νέα ανακοίνωση του Οργανισμού, όμως όπως έγινε γνωστό, η ημερομηνία άντλησης δεδομένων από την EURIPID θα είναι η 1 Φεβρουαρίου 2019.

Σημειώνουμε ότι η νέα αυτή ανατιμολόγηση θα γίνει βάσει των πρόσφατων ρυθμίσεων για τιμολόγηση με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης σε ότι αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα, είτε βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας πατέντας είτε έχουν χάσει την προστασία των δεδομένων τους, ενώ αναμένεται υπουργική απόφαση για την καθιέρωση ενός ελάχιστου Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας, κάτω από το οποίο η τιμή δεν μπορεί να πέφτει.

Για τα ήδη κυκλοφορούντα φάρμακα, εφόσον διαπιστωθεί τιμή χαμηλότερη της φθηνότερης τιμής στην Ευρωζώνη, θα δοθεί δυνατότητα χορήγησης αύξησης μέχρι ποσοστού 10% επί της τιμής του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, εάν διαπιστωθεί τιμή υψηλότερη του μέσου όρου των δύο διαφορετικών φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, τότε η τιμή των πρωτοτύπων θα μειώνεται σε κάθε γενική ανατιμολόγηση μέχρι 10 ποσοστιαίες μονάδες από την τιμή του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και με ελάχιστο πλαφόν τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, πάντως όχι χαμηλότερα από το ΚΗΘ που έχει οριστεί από τη σχετική υπουργική απόφαση.

Τα γενόσημα, τιμολογούνται στο 65% της τιμής των φαρμάκων αναφοράς, μετά τη λήξη της προστασίας δεδομένων και με ελάχιστο όριο το ΚΗΘ της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Τα φάρμακα αναφοράς για να πάρουν τιμή, θα πρέπει ήδη να έχουν τιμολογηθεί σε τουλάχιστον 3 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Ο κατάλογος με τα φάρμακα που θα ανατιμολογηθούν, επισυνάπτεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου