Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν οδοντίατρος για 900.000 μαθητές Δημοτικού


Κονδύλι 40 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες σε 900.000 µαθητές του Δηµοτικού. Προωθούνται ειδικές συµβάσεις για πρώτη φορά µε ιδιώτες γιατρούς

∆ωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες θα απολαµβάνουν όλα τα παιδιά του ∆ηµοτικού της χώρας µας από τα µέσα Απριλίου, καθώς αναµένεται να ξεκινήσει µία νέα παροχή του υπουργείου Υγείας µέσω του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, έπειτα από τη σχετική ρύθµιση που προώθησε το υπουργείο Υγείας, όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών θα µπορούν πιθανότατα πριν από το Πάσχα να επισκέπτονται δωρεάν ιδιώτες οδοντιάτρους, προκειµένου να κάνουν µία σειρά προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες στα δόντια τους.

Πρόκειται για µία δωρεάν υπηρεσία που έχει εξασφαλισθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία µε τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα δοθούν συνολικά για φέτος 40 εκατ. ευρώ. Αξιοσηµείωτο είναι πως οι οδοντιατρικές υπηρεσίες παρέχονται για πρώτη φορά µέσω του ιδιωτικού τοµέα και των ιδιωτών οδοντιάτρων, αφού ανάλογες υπηρεσίες δεν έχουν αποζηµιωθεί ποτέ στο παρελθόν από την κοινωνική ασφάλιση. Μέχρι σήµερα, για να επισκεφθεί κανείς δωρεάν οδοντίατρο, θα πρέπει να µεταβεί µόνο σε δηµόσιες µονάδες υγείας, πολυϊατρεία, κέντρα υγείας ή στις πρώην µονάδες του ΠΕΔΥ.

Μεταξύ των υπηρεσιών που θα µπορούν να λαµβάνουν τα παιδιά είναι φθοριώσεις, καθαρισµοί και σε κάποιες περιπτώσεις και σφραγίσµατα. Ηδη σύµφωνα µε τον αν. γενικό γραµµατέα του υπουργείου Υγείας, Σταµάτη Βαρδαρό, έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις µε τους οδοντιάτρους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες συµβάσεις και να καθορισθούν οι αµοιβές τους.

Η δωρεάν οδοντιατρική κάλυψη αφορά σε περίπου 900.000 παιδιά, που θα γίνεται µέσω του ΕΟΠΥΥ, µε βάση τους υπολογισµούς του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται να γίνει ειδική σύµβαση µε ιδιώτες οδοντιάτρους, µέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, ώστε να εξασφαλισθεί ένα πακέτο υπηρεσιών που θα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά και θα αποζηµιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ηδη έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις µε τους οδοντιάτρους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες συµβάσεις µε ιδιώτες οδοντιάτρους και να καθορισθούν οι αµοιβές τους. Μάλιστα πηγές του «Εθνους» τονίζουν ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες προκειµένου να γίνει η τελική συµφωνία µε τον κλάδο και να ξεκινήσουν πριν από το Πάσχα οι νέες παροχές στα παιδιά µέσω του ΕΟΠΥΥ. Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία για τα ανήλικα, σχεδιάζεται να εξευρεθούν κονδύλια ώστε να µπορούν να παρασχεθούν ανάλογες υπηρεσίες και για εφήβους και ενηλίκους, αφού µέχρι σήµερα όλους τους ιδιώτες οδοντιάτρους τους πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισµένοι, αφού δεν προβλέπεται καµία αποζηµίωση από τον Οργανισµό.

Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα 40 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την οδοντιατρική κάλυψη των παιδιών, έχουν εξασφαλισθεί από το πλεόνασµα. Συνολικά για φέτος το υπουργείο Υγείας θα λάβει 90 εκατ. ευρώ από το πλεόνασµα, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για οδοντιατρικές υπηρεσίες και τα υπόλοιπα 50 εκατ. για την αύξηση της δαπάνης για τα νοσοκοµειακά φάρµακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου