Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η μνημονιακή χρηματοδότηση της Υγείας υπεύθυνη για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα

Η χρηματοδότηση της Υγείας βρίσκεται στην πρώτη θέση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια συστήματα σε όλη την Ευρώπη. Η συζήτηση είναι έντονη, με την πρόσβαση και τη βιωσιμότητα να είναι οι προτεραιότητες στην ατζέντα των φορέων χάραξης πολιτικής μέχρι το 2024.

Zougla.gr

Και στη χώρα μας, όμως, η πολιτική υγείας που εφαρμόζεται τίθεται συνεχώς υπό αμφισβήτηση, καθώς οι δημόσιες δαπάνες υγείας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το επιπλέον κόστος των ιδιωτικών πληρωμών στους πολίτες και στις φαρμακευτικές εταιρείες. Στο θέμα της χρηματοδότησης της Υγείας θα εστιάσει και το 9ο Συνέδριο: «The Future of Healthcare in Greece: Health in all Politics – Bridging Health & FinancePerspectives» που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα. Το κορυφαίο φόρουμ για θέματα Πολιτικής Υγείας στην Ελλάδα θα εξετάσει φέτος τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Συστήματα Υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την πρόοδο στις διακρατικές συνεργασίες, αλλά και προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης της Υγείας. Το Συνέδριο θα διερευνήσει τις προοπτικές του ισχύοντος συστήματος τιμολόγησης και θα επιχειρήσει να προτείνει διεξόδους προς ένα δικαιότερο σύστημα, που θα προωθεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού Συστήματος Υγείας, των επενδύσεων και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μνημονιακά χρόνια, η «βουτιά» στις δημόσιες δαπάνες υγείας, συνοδεύτηκε από πτώση του προσδόκιμου ζωής. Μέσα στην τελευταία διετία, η Ελλάδα έχει χάσει έξι θέσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η χώρα μας βρισκόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και το 2015 έπεσε στη 12η. Με βάση τις πιο πρόσφατες έρευνες του 2019, η χώρα μας κατατάσσεται ακόμα πιο χαμηλά, στη 18η θέση. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τη χώρα μας και στην κατάταξη του Bloomberg με τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης τον Φεβρουάριο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, ανάμεσα σε 56 χώρες η Ελλάδα έπεσε στην 26 θέση το 2019, από την 20ή που βρισκόταν το 2017.

Η χειροτέρευση της υγείας των Ελλήνων συνδέεται με τις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες συνεχίζουν να εφαρμόζονται παρά το τέλος του δημοσιονομικού προγράμματος. Ως κρίσιμο ζήτημα η φαρμακοβιομηχανία θέτει την άμεση διόρθωση του ανεπαρκούς κλειστού προϋπολογισμού, ο οποίος γεννά δυσβάσταχτες για τις φαρμακευτικές εταιρείες επιστροφές.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε ένεση ρευστότητας και σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για το 2019. Το ύψος του claw back στη χώρα μας αποτελεί πανευρωπαϊκή αρνητική «πρωτιά» και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί εάν δεν επανέλθει η φαρμακευτική δαπάνη σε ρεαλιστικά επίπεδα. Η φαρμακοβιομηχανία ζητά εξαίρεση των παραγώγων αίματος καθώς αποτελούν προσδιορισμένη και ανελαστική δαπάνη, επομένως δεν ευθύνονται για τις υπερβάσεις που καταγράφονται. Επίσης, ζητά εξαίρεση των εμβολίων και ένταξή τους στην πρόληψη. Όσο παραμένει σε ισχύ το μέτρο του claw back, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει για τη δικαιότερη κατανομή του, την εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών στη φαρμακευτική δαπάνη: μία κατηγορία για τα on patent φάρμακα, μία για τα off patent και τα γενόσημα μαζί, και μία για τα ακριβά φάρμακα του ν. 3816, με στόχο κάθε κατηγορία φαρμάκων να πληρώνει για την επιβάρυνση που προκαλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου