Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Στη βουλή η δικογραφία για το rebate και τα «χαμένα» 241 εκατ. ευρώ



Healthpharma.gr

Σε ευθύνες τριών πρώην υπουργών της περιόδου 2006-2010 «σκόνταψαν» οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, διαβιβάζοντας στη βουλή την δικογραφία για το αποκαλούμενο rebate, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Αφορμή το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας υγείας, μέρος του οποίου αφορά την τιμολόγηση 5 φαρμάκων της Novartis, ένα μεγάλο μέρος ωστόσο αφορά τις επιστροφές χρημάτων από ιδιώτες (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοποιούς, άλλους ιδιώτες προς τον ΕΟΠΠΥ). Σύμφωνα με αυτό, την 4ετία που ελέγχθηκε, το ελληνικό δημόσιο δεν διεκδίκησε ποσά που αγγίζουν τα 241 εκ. ευρώ.

Η δικογραφία πήρε το δρόμο για τη βουλή «αμελλητί» προκειμένου να κρίνει εάν υπάρχουν ενδεχόμενες ευθύνες από πρώην υπουργούς, και συγκεκριμένα εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας ότι το 2006-2007 τα χρήματα δεν εισπράχθηκαν, διότι ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπουργική απόφαση που καθόριζε τις οφειλές, αλλά στη συνέχεια δεν εκδόθηκε νέα. Αποτέλεσμα την επίμαχη διετία να χαθούν 134.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το 2008 επίσης δεν εκδόθηκε καμία υπουργική απόφαση, ενώ το 2009 και το 2010 αν και υπήρξε υπουργική απόφαση, δεν αναζητήθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία τα ποσά που οφείλονταν.

«Όλα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν. Με νομοθετική παρέμβαση θα καλύψουμε τα έτη που έμειναν ουσιαστικά χωρίς εφαρμογή του rebate και με βεβαιώσεις ποσών καλύπτουμε ήδη όσα δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο» είπε η υπουργός Εργασίας κατά την διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου.

Η αντίδραση της ΝΔ

Η ΝΔ συνέδεσε την είδηση της διαβίβασης της δικογραφίας για το rebate με δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο δεν έχει βρεθεί έμβασμα από την Novartis στα χέρια Έλληνα πολιτικού, περνώντας στην αντεπίθεση: «Αντί η κυβέρνηση να παριστάνει τον κατήγορο οφείλει να απαντήσει γιατί πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε τροπολογία που χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες και αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων για τους πολίτες».

«Μετά την υπόθεση της Novartis που από “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους” εξελίσσεται στο μεγαλύτερο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, επιχείρησε σήμερα να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το rebate στα φάρμακα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της ΝΔ.

«Όλως τυχαίως, το Bloomberg είχε δημοσιοποιήσει λίγο νωρίτερα την έρευνα της Novartis από την οποία δεν προκύπτει κανένα απολύτως στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Να είναι άραγε fake news και αυτό το δημοσίευμα;», συνεχίζει η Πειραιώς, τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση αντί να παριστάνει τον κατήγορο, οφείλει να απαντήσει επιτέλους γιατί μόλις πριν από λίγες μέρες κατέθεσε τροπολογία που χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες και αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων για τους πολίτες».
…και η απάντηση από Μαξίμου

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου δεν άργησε να έρθει με μια λιτή ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία δεν αρκείται στην ταύτισή της με τη Novartis. Αυτογελοιοποιείται, πανηγυρίζοντας διότι η Novartis έλεγξε τον εαυτό της και έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων… από τη Novartis!» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Εφόσον αυτό είναι αρκετό για τη ΝΔ, μπορεί να ζητήσει δημόσια να σταματήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλλον έχουν πάθει όλοι Novartis στη Νέα Δημοκρατία…», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου