Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

EΟΠΥΥ: Υιοθετεί την τάση «δεν πληρώνω»... για τους ασφαλισμένουςΠαναγιώτα Καρλατήρα
Protothema.gr

Τουλάχιστον 350.000 ασφαλισμένοι περιμένουν να αποζημιωθούν για γυαλιά και οπτικά είδη, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι οικογένειες που αναμένουν τα χρήματα για τις θεραπείες ειδικής αγωγής (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κα) στις οποίες υποβάλλονται τα παιδιά τους

Την πεπατημένη του «Δεν πληρώνω» ακολουθούν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας στον «αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους για παροχές που ενώ προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), στην πράξη δεν αποζημιώνονται.

Τουλάχιστον 350.000 ασφαλισμένοι περιμένουν να αποζημιωθούν για γυαλιά και οπτικά είδη, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι οικογένειες που αναμένουν τα χρήματα για τις θεραπείες ειδικής αγωγής (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κα) στις οποίες υποβάλλονται τα παιδιά τους.

Η εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ τον περασμένο Νοέμβριο και οι δραστικές αλλαγές δια χειρός Πολάκη για παροχές όπως τα οπτικά είδη και οι θεραπείες ειδικής αγωγής, ουσιαστικά έδωσαν το σήμα για μια άνευ προηγουμένου οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες παροχών νομοθετήθηκε η σύναψη συμβάσεων με τους επαγγελματίες οπτικούς και τους θεραπευτές ειδικής αγωγής αντιστοίχως και η πληρωμή τους με βεβαιώσεις (voucher). Το θέμα των συγκεκριμένων παρόχων και τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους τους είχε αναλάβει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος και έκλεισε το θέμα νομοθετικά άρον άρον το περασμένο καλοκαίρι υπό την πίεση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Οι προσφυγές στο ΣτΕ από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών οπτικών καταστημάτων και από τους επιστήμονες ειδικής αγωγής ήταν η πρώτη, αντανακλαστική αντίδραση των κλάδων. Σταθερή και σθεναρή είναι η άρνησή τους να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ όπως και να παραλάβουν voucher από τους ασφαλισμένους.

Η τήρηση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος. Βεβαίως ατύπως ο Οργανισμός μέσω του αντιπροέδρου του, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου έκλεινε πονηρά το μάτι στους ασφαλισμένους υποδεικνύοντας τους να...μην λαμβάνουν υπόψη τους τον νόμο, να καταθέτουν τις αποδείξεις για τις σχετικές δαπάνες, όπως γυαλιά, λογοθεραπείες κα., στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) και να υποβάλλουν αίτημα για να λάβουν τα χρήματά τους. Σε κάποιες ΠΕΔΙ οι αρμόδιοι αρνούνταν να παραλαμβάνουν τέτοια αιτήματα αποζημίωσης εφόσον ο ΕΚΠΥ ορίζει άλλη διαδικασία αποζημίωσης, σε άλλες όμως αυτό γινόταν κανονικά -οι υπάλληλοι παραλάμβαναν και πρωτοκολλούσαν τα αιτήματα, αλλά δεν ήξεραν τι να τα κάνουν, αφού ο νόμος ορίζει πως τα γυαλιά δεν αποζημιώνονται αφού υπάρχει το voucher.

Πλέον, στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή τη διγλωσσία για τον τρόπο πληρωμών: από τη μία γνωρίζουν ότι ο όγκος των αιτημάτων και των αντίστοιχων απαιτήσεων είναι τεράστιος, από την άλλη ξέρουν πως με τον υπάρχοντα Κανονισμό οι πληρωμές στους ασφαλισμένους δεν μπορούν να γίνουν. Τον περασμένο μήνα, και με αφορμή το πολυνομοσχέδιο – σκούπα που θα κατέθετε το υπουργείο Υγείας ( τώρα είναι νόμος του κράτους) από το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωναν πως με σχετική διάταξη θα αναστελλόταν για κάποιο διάστημα ο ΕΚΠΥ ώστε να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές και να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Αυτό που γίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες είναι να αυξάνεται συνεχως το φορτίο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που χρειάζονται θεραπείες ή υλικά όπως τα οπτικά, καθώς πληρώνουν από την τσέπη τους ό,τι χρειάζονται, και να παγιώνεται μια στρεβλή κατάσταση στην υγειονομική τους κάλυψη από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου