Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Μια πρώτη Νίκη – ο Αγώνας Συνεχίζεται

 Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 30/3/2019 

Άταχτη υποχώρηση των υπουργών Υγείας σημειώθηκε στις 29/3/2019 όσον αφορά την αθλιότητα «βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας». Μετά την σθεναρή και ανυποχώρητη στάση του νοσοκομειακού κινήματος, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου την αναστολή εφαρμογής (τουλάχιστον προσωρινά) κρίσιμων διατάξεων του πρόσφατα νομοθετημένου άρθρου 166 του ν. 4600 και «επανεξέταση» του ζητήματος «βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας». 

Είχε προηγηθεί στις 27/3 κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών και συνάντηση αντιπροσωπείας ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ με τους υπουργούς Υγείας. Στην συνάντηση αυτή είχε φανεί ξεκάθαρα πως οι υπουργοί στερούνται οποιουδήποτε σοβαρού επιχειρήματος για να υπερασπιστούν την αθλιότητα που νομοθέτησαν. Τα μοναδικά «επιχειρήματα» που ακούστηκαν (κυρίως από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη) ήταν η τετριμμένη χυδαία ακροδεξιονεοφιλελεύθερη αφήγηση περί (υποτιθέμενης) «αριστείας» με εμφανή την απώλεια ψυχραιμίας λόγω της αδυναμίας του να υπερασπιστεί αξιόπιστα την συγκεκριμένη ρύθμιση. Χαρακτηριστικό είναι πως και οι δύο υπουργοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι «ο νόμος έχει λάθη» (όταν τους επισημάνθηκε π.χ. πως το αφήγημά τους περί «αντικειμενικότητας του βαθμού που θα προκύπτει από τις πανελλαδικού χαρακτήρα γραπτές εξετάσεις» αναιρείται από μόνο του αφού ο νόμος προβλέπει ρητά ότι ο βαθμός «καλώς», «λίαν καλώς» ή «άριστα» στον τίτλο ειδικότητας θα «απονέμεται» από τον αρχικαθηγητή της αντίστοιχης επιτροπής στις προφορικές εξετάσεις και δεν θα προκύπτει από τις γραπτές που προηγούνται των προφορικών). 

Εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και αντιπροσωπείας ειδικευόμενων που συμμετείχαν στην συνάντηση αποδείχτηκε πλήρως και συντριπτικά η αναγκαιότητα κατάργησης (και φυσικά μη εφαρμογής ούτε μια φορά) της συγκεκριμένης ρύθμισης. Αποκρούστηκαν οι προσπάθειες τόσο παραπλάνησης με επίκληση άσχετων θεμάτων όσο και δυναμιτίσματος της συνάντησης με ύβρεις και χυδαιότητες. Η στάση των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων στο αίτημα κατάργησης της απαράδεκτης αντιδραστικής νομοθετικής ρύθμισης ήταν ενιαία, ομόφωνη και ομόθυμη. 

Είχε προηγηθεί στο 20ήμερο που μεσολάβησε από τις 6/3/19 που ψηφίστηκε στην βουλή ως αιφνιδιαστική εκπρόθεσμη υπουργική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων και της κοινής γνώμης στην οποία πρωτοστάτησε το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, με ανακοινώσεις και με γενικές συνελεύσεις στην Ένωση Αχαΐας (ΕΙΝΑ) σε και σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής. Πειστικά και συντριπτικά είχαμε αποδείξει πως είναι κοινή μεθόδευση κυβέρνησης και μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου η πλήρης υποδούλωση των ειδικευόμενων και η χυδαία «κατηγοριοποίηση» των νέων ειδικευμένων γιατρών. Όχι μόνο τώρα, τις τελευταίες μέρες, αλλά εδώ και δύο χρόνια όταν πρωτομεθοδεύτηκε αυτή η αντιδραστική «ρύθμιση» ως «πρόταση» της ηγεσίας του ΚΕΣΥ από το σύμπλεγμα διαπλοκής κυβέρνησης - αρχικαθηγηταράδων – ΣΥΡΙΖΑίων ιατροπατέρων – πολυεθνικών καπιταλιστικών εταιρειών φαρμάκων και ιατρικών υλικών. 

Η υποχώρηση της κυβέρνησης είναι μια πρώτη νίκη. Ο αγώνας συνεχίζεται για το δικαίωμα του πληθυσμού σε σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, πραγματικά δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, ισότιμη και καθολική περίθαλψη καθώς και για το δικαίωμα των νέων γιατρών σε επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια. Για την ουσιαστική βελτίωση της ιατρικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και για τις χιλιάδες προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις των νέων ειδικευμένων που απαιτούν οι σημερινές υγειονομικές ανάγκες. Για να πάρουν οι νέοι γιατροί στα δικά τους χέρια το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης, το δικό τους μέλλον, και να «κόψουν τον βήχα» σε αστούς πολιτικάντηδες και διαπλεκόμενους αρχικαθηγηταράδες που θεωρούν την περίθαλψη ιδιωτικό κερδοφόρο τσιφλίκι τους και τους νέους γιατρούς δουλοπάροικους στο ιδιωτικό τους τσιφλίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου