Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Υπ. Υγείας: Παίρνει προσωρινά πίσω τους βαθμούς στον τίτλο ειδικότητας μετά το σάλο!Στροφή 180 μοιρών έκανε το υπουργείο υγείας, μετά το σάλο που προκάλεσε με την απόφαση του να μπαίνουν βαθμολογίες στην απόκτηση ειδικότητας των νέων γιατρών. Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει νομοθετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς που εκπαιδεύονται σήμερα με το προηγούμενο πλαίσιο.

Έτσι όπως ανακοίνωσε στις Πανελλαδικές εξετάσεις που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 2ο εξάμηνο του 2019 δεν θα υπάρξει βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας.

Πάντως το αρμόδιο υπουργείο μετά την θύελλα αντιδράσεων, που προκάλεσε σε όλη την ιατρική κοινότητα αλλά και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος χαρακτήρισε το νέο σύστημα «Βατερλό της ιατρικής εκπαίδευσης», επιχείρησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ώστε να κατευνάσει το θόρυβο ενόψει και εκλογών. Δείτε ΕΔΩ όλη την επιχειρηματολογία των γιατρών: Νέο Βατερλώ με τις εξετάσεις ειδικότητας των νέων γιατρών

Μάλιστα αναφέρει ότι προφανώς υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτής της ρύθμισης τα οποία το Υπουργείο Υγείας ακούει και σταθμίζει. Προφανώς επίσης δεν θεωρούμε ότι οι εξετάσεις και ο βαθμός τους είναι το μείζον πρόβλημα της ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα είναι η καλή στελέχωση και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και η καθολική τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε ειδικότητας.

Βέβαια δεν παραλείπει να επισημάνει ότι για την αποφυγή οποιωνδήποτε παρερμηνειών για τις προθέσεις και τους στόχους του Υπουργείου Υγείας, θα επανεξετάσει νομοθετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ρύθμισης η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς που εκπαιδεύονται σήμερα με το προηγούμενο πλαίσιο (που ξεκίνησαν δηλαδή την ειδικότητα πριν από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Γ5α/Γ.Π.οικ.64843/2018 για τις ειδικότητες) .

Τι θα γίνει

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι έχει δρομολογήσει, μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Εκπαίδευσης και της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ, μια σοβαρή αναβάθμιση στην ιατρική εκπαίδευση, ιδιαίτερα των ειδικευόμενων γιατρών.

Καθιερώνονται πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις (γραπτές και προφορικές) που διενεργούνται 4 φορές το χρόνο σε 2 εξεταστικά κέντρα (Αθήνα- Θεσσαλονίκη), από τριμελείς επιτροπές που έχουν μονοετή θητεία (1 πανεπιστημιακός γιατρός και 2 Διευθυντές ΕΣΥ ), ενώ έχει προβλεφθεί ειδική αποζημίωση για την μετακίνηση των εξεταζομένων που ζουν και εκπαιδεύονται σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Επιπρόσθετα συγκροτήθηκαν 14μελείς επιστημονικές ομάδες εργασίας ανά ειδικότητα και εξειδίκευση που έχουν εκπονήσει ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης για κάθε ειδικότητα, ειδικό βιβλίο (log book) για την καταγραφή των δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτά κάθε γιατρός στη διάρκεια της εκπαίδευσης του (αριθμός χειρουργείων, κλινικών ή εργαστηριακών πράξεων κλπ).

Οι ομάδες αυτές έχουν επίσης αξιολογήσει την επάρκεια και τη δυνατότητα των Κέντρων Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας να χορηγούν ειδικότητα, για πόσο χρόνο και για ποιο αριθμό ειδικευομένων, έχουν προτείνει τις προϋποθέσεις αξιόπιστης εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

Ταυτόχρονα έχει τροποποιηθεί η διάρκεια και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης σε αρκετές ειδικότητες, όπως η παιδιατρική και η γενική-οικογενειακή ιατρική που έγιναν 5ετούς διάρκειας, ενώ για 1η φορά καθιερώθηκαν σύγχρονες εξειδικεύσεις όπως η Επείγουσα Ιατρική, η Κλινική Φαρμακολογία, η Ιατρική Γενετική, η Νοσοκομειακή Οδοντιατρική κλπ. Η συνολική αυτή παρέμβαση συνοδεύεται και με μια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας.

Με τον τρόπο αυτό καταλήγει η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας μετασχηματίζεται ριζικά το σημερινό σύστημα εξετάσεων και ενισχύεται η διαφάνεια, η ομογενοποίηση των θεμάτων και η αντικειμενική αξιολόγηση των ειδικευόμενων γιατρών, χωρίς τις γνωστές εξαρτήσεις και τους μηχανισμούς εξουσίας που δημιουργούσε το προηγούμενο μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου