Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η φυματίωση κάνει comeback! Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ξεχασμένη ασθένεια

Δωροθέα Γαληνού 22 Μαρτίου 2019
Ηealth Report

Αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κ.λπ.) και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών, παρατηρείται στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, αποτελώντας μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε μέρα σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί και να προληφθεί αλλά και να θεραπευθεί. Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, με τον αριθμό των δηλούμενων περιπτώσεων και τη δηλούμενη επίπτωση της νόσου να παρουσιάζουν μικρή πτωτική τάση κατά το διάστημα 2004-2017.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας TB 2019 – «Ήρθε η ώρα» – δίνει έμφαση στην επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να δράσουμε, βασισμένοι στις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών.

Στη χώρα μας, ήρθε η ώρα για:

Αξιόπιστη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος.
Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.
Στελέχωση και λειτουργία των αναγκαίων αντιφυματικών ιατρείων.
Ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργούς και λανθάνουσας φυματίωσης, μεταξύ των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Έγκαιρη διάγνωση όλων των μορφών φυματίωσης.
Ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία και συνεχή φροντίδα όλων των ασθενών με φυματίωση.
Ήρθε η ώρα για δράση! Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε την φυματίωση.

1 σχόλιο:

  1. Η φυματίωση όπως πολύ σωστά είναι γραμμένο,ήταν μια ξεχασμένη ασθένεια.
    Επι συριζα όμως,λόγω των πολιτικών του,επανηλθε στην Ελλάδα.
    Συριζα,ήταν δίκαιο,
    Έγινε πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή