Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Παπαδημούλης: Τα παθήματα των μνημονίων στο χώρο της Υγείας να γίνουν μαθήματα



Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Συστήματα Υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η πρόοδος στις διακρατικές συνεργασίες, αλλά και προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης της Υγείας, είναι οι βασικές θεματικές του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece” με τίτλο “Health in all Politics – Bridging Health & Finance Perspectives”, που ξεκίνησε τις εργασίες του το πρωί της Τετάρτης (27/03/2019).

Οnmed.gr

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της Υγείας, ώστε να επουλωθούν οι πληγές στη δημόσια περίθαλψη, οι οποίες προκλήθηκαν παλαιότερα και κορυφώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, τόνισε. Η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο και οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της Υγείας πρέπει να εξετάσουν πώς τα «παθήματα των μνημονίων στο χώρο της Υγείας μπορούν να γίνουν μαθήματα». 

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει ώστε να κινηθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Βαλέτα, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι απομένει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η υλοποίηση ορισμένων αποφάσεων καθυστερεί. Δυστυχώς, ορισμένα κράτη-μέλη αρνούνται την εμβάθυνση αυτού του διαλόγου και θέτουν εμπόδια στις αναγκαίες συγκλίσεις και ρυθμιστικές παρεμβάσεις. 

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουν να θέσουν ως στόχο τη χάραξη ισχυρότερων πολιτικών σύγκλισης, τη δημιουργία αποτελεσματικότερων εργαλείων χρηματοδότησης για τα εθνικά συστήματα υγείας και την έρευνα, καθώς και τη διαμόρφωση δικαιότερων πολιτικών τιμολόγησης. Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα στην Ευρώπη στον τομέα αυτό σε σχέση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ο πολιτικός σχεδιασμός που ευνοεί την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του συστήματος είναι το κύριο ζήτημα, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται το πρόβλημα των οικονομικών της υγείας, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Η λιτότητα είναι παρούσα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι ισχυροί για τα επόμενα χρόνια, το γεγονός όμως ότι η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα, δίνει “μεγαλύτερη ευχέρεια να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις των μνημονιακών χρόνων και δεν υπάρχει απαίτηση να προσυνεννοούμαστε για κάθε νομοθετική παρέμβαση”, είπε ο υπουργός Υγείας.

Η στρέβλωση των πολύ υψηλών rebate και clawback οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουμε μικρότερες δαπάνες από τις ανάγκες μας. “Μας ειπβλήθηκε ένας πολύ χαμηλός προϋπολογισμός για το φάρμακο. Οφείλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε τα δεδομένα του”, με σταδιακή αναπροσαρμογή και έλεγχο της ζήτησης. “Να πάμε από την επιδημιολογία, στα οικονομικά της υγείας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για το clawback, ο κ. Ξανθός είπε ότι προσπαθούμε να βρούμε νέα ισορροπία. “Η ιδέα να υπολογίζουμε στο clawback τις επενδύσεις είναι σωστή, την έχω αποδεχτεί και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους εφαρμογής” επισήμανε.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν αμφισβητείται ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι παρεμβάσεις που χρειάζονται, όμως, για να αναδειχθεί η αναπτυξιακή της προοπτική, δεν αφορούν μόνο το υπουργείο Υγείας και την τιμολογιακή πολιτική. Χρειάζεται ένα συνολικό πλέγμα που θα εμπλέκει και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, κατέληξε.

1 σχόλιο:

  1. Ο πραγματικος τιτλος του αρθρου ειναι Οι βλαβερες συνεπειες του μπαφου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή