Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Δερμιτζάκης: Θα ξεσηκωθούν οι εμβολιασμένοι σε περίπτωση νέου lockdown

«Αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους», εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Protagon Team 

Tην ανάγκη να… πειστούν όσοι παραμένουν ακόμα επιφυλακτικοί έναντι των εμβολίων, να προσέλθουν να εμβολιαστούν, επανέλαβε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, προειδοποιώντας ακόμα και για κοινωνικές αναταράξεις αν τελικά δεν επιτευχθεί το τείχος ανοσίας και χρειαστεί ξανά κάποια μορφή lockdown το φθινόπωρο. «Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει, μέχρι τον Ιούνιο, θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα». Συνεπώς «θα πρέπει να πείσουμε και άλλους ανθρώπους να εμβολιαστούν το χειμώνα», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης. 

Σε διαφορετική περίπτωση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και για ένα νέο lockdown το φθινόπωρο και τότε -προειδοποίησε- θα υπάρξουν κοινωνικές αναταράξεις, καθώς οι εμβολιασμένοι δεν θα θέλουν να κλειστούν πάλι μέσα, εξαιτίας των πολιτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Κληθείς εξάλλου να απαντήσει στο ερώτημα «πότε θα βγάλουμε τις μάσκες», ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε πως «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους». 

Με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα, επεσήμανε, δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα, ενώ όπως είπε, και αυτό θα αργήσει αν δεν εμβολιαστούν όλοι. «Οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του ‘κάνω το εμβόλιο’, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση», διευκρίνισε. Για να έχουν ελευθερίες οι εμβολιασμένοι, πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Στην περίπτωση όμως που ο εμβολιασμένος μολυνθεί από τον ιό, δεν θα νοσήσει σοβαρά. 
Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου