Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Γαλλία: Έρευνες μετά από εμφάνιση περιστατικών μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer


Συναγερμός στην Γαλλία, καθώς οι γαλλικές αρχές ερευνούν πέντε περιπτώσεις εμφάνισης μυοκαρδίτιδας (καρδιακής φλεγμονής) σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο BNT162b2 της Pfizer.

Όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές, δεν έχουν βρει προς το παρόν, κάποια ένδειξη που να συνδέει το εμβόλιο με τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

«Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πέντε συμβάντα στην Γαλλία» ανέφερε η γενική αρχή Ασφάλειας και Φαρμάκων (ANSM).

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν παρέχουν αρκετά δεδομένα, σε αυτή τη φάση των ερευνών, για να διαπιστώσουμε ότι το εμβόλιο έχει παίξει κάποιο ρόλο, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό συνιστά ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η κατάσταση πρέπει να παρακολουθηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ANSM.

Η έρευνα της Γαλλία έρχεται μετά από αυτή του Ισραήλ όπου το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι εξετάζει έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων καρδιακής φλεγμονής σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα. Η Pfizer είπε ότι δεν έχει παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό των περιστατικών από το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο συντονιστής για την αντίδραση του Ισραήλ στην πανδημία, Ναχμάν Ας, δήλωσε ότι μια προκαταρκτική μελέτη έδειξε «δεκάδες περιστατικά» μυοκαρδίτιδας που σημειώθηκαν σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση. Ο Ας είπε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό ήταν ασυνήθιστα υψηλό και αν συνδέεται με το εμβόλιο. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αφορούν άτομα έως 30 ετών.

«Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει επί του παρόντος εάν υπάρχει υπερβολική νοσηρότητα (ποσοστό νόσου) και αν μπορεί να αποδοθεί στα εμβόλια» δήλωσε. Ο Ας, που μίλησε για το θέμα σε ραδιοφωνική εκπομπή, χαρακτήρισε τα περιστατικά ως «ερωτηματικό» και τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη εξαγάγει συμπεράσματα.

Προειδοποίησε ωστόσο πως θα είναι δύσκολο να συνδεθούν άμεσα με το εμβόλιο επειδή η μυοκαρδίτιδα, μια πάθηση που συχνά εξαφανίζεται χωρίς επιπλοκές, μπορεί να προκληθεί από ποικιλία ιών και ένας παρόμοιος αριθμός περιπτώσεων αναφέρθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου