Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Self test σε ιδιωτικό τομέα: Ανατροπή με νέες οδηγίες για εργαζόμενους - Ποιος πληρώνει

copyright: INTIME
Newsroom ethnos.gr
Ανατροπή στα υποχρεωτικά self test στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε δυο εβδομαδιαίως υποχρεωτικά και το ένα θα το πληρώνει ο εργοδότης

Σε υποχρεωτικό έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα για τον κορονοιό με self test θα υποβάλλονται τελικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Το ένα self - test θα το πληρώνει ο εργοδότης και το δεύτερο το κράτος.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Την υποχρέωση έχουν οι εργαζόμενοι σε:
χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,
υπηρεσίες καθαρισμού,
υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων,

Πώς θα γίνεται η προμήθεια self test

Η προμήθεια των self test θα γίνεται ως εξής:
το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ
το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα self test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Προηγήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 8 Μαΐου, ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζομένους σε σχολεία θα χορηγούνται από τα φαρμακεία τα selft test από τη Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου:

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι δικαιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν 2 self tests από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι η πλατφόρμα δωρεάν διάθεσης self tests παραμένει κλειστή κάθε Σάββατο από το απόγευμα στις 5 το απόγευμα μέχρι και την Δευτέρα στις 8 το πρωί.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απευθύνει εκ νέου έκκληση στους δικαιούχους δωρεάν self tests όπως προσέρχονται μόνο στις ημερομηνίες που αναφέρονται πιο πάνω, για την αποφυγή συγχρωτισμού και για λόγους προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Σε περίπτωση που προσέλθουν στα φαρμακεία σε άλλες ημερομηνίες δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου