Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Πλεύρης σε Κέλλα: 50% μείωση clawback για Διαγνωστικά Κέντρα – Κλινικές – Φυσιοθεραπευτές – Κέντρα Αποκατάστασης

Σύσκεψη για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας συγκάλεσαν ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης και ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας, στην οποία συμμετείχε ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές της ΝΔ – μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Protothema.gr

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Θάνο Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας το προηγούμενο διάστημα θέτοντάς του σειρά ζητημάτων που αφορούν τον Τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη εξορθολογισμού του clawback με στόχο τη σταδιακή κατάργησή του, τονίζοντας πως ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια και φυσιοθεραπευτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθόσον η υπέρβαση του προϋπολογισμού (clawback) ανέρχεται μηνιαίως σε 30-50%.

Από αυτά, το 70% παρακρατείται άμεσα και το υπόλοιπο 30% καταβάλλεται σε 12 δόσεις. Στο ποσό αυτό προστίθενται οι δόσεις από την παλιά ρύθμιση για το clawback 2013-2019 και ανά 6μηνο προστίθεται και το rebate, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος είχε υποσχεθεί στον Χρήστο Κέλλα τη μείωση του clawback, ενημέρωσε πως, μόλις εχθές, υπέγραψε αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη κατά 57 εκ. ευρώ για το 2021, που θα επιτρέψει σε διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, φυσιοθεραπευτές και κέντρα αποκατάστασης να μειώσουν τις εισφορές τους κατά 50% για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αρχής γενομένης από το clawback του Αυγούστου.

Προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών

Ο Λαρισαίος ιατρός ζήτησε από τον Θάνο Πλεύρη να προγραμματίσει τη σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με νέους ιατρούς, καθόσον τέτοιες συμβάσεις έχουν να υπογραφούν πάνω από 10 χρόνια, με αποτέλεσμα οι νέοι ιατροί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη πρόσληψης υγειονομικού προσωπικού, ζητώντας από τον Υπουργό να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.


Σε ό,τι αφορά τους ιατρούς, ο Θάνος Πλεύρης απάντησε πως, από τον ερχόμενο Ιανουάριο, στο πλαίσιο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα δρομολογηθεί η σύναψη νέων συμβάσεων, ενώ, σε σχέση με τους υγειονομικούς, δήλωσε ότι θα εκδοθεί άμεσα προκήρυξη (βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών για έγκριση) για την πρόσληψη 4000 νοσηλευτών και 910 ατόμων διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Στη «μάχη» μονοκλωνικά και χάπια

O Χρήστος Κέλλας ζήτησε να ενημερωθούν οι βουλευτές για τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων και τη διάθεση χαπιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Υπουργός απάντησε πως η Ελλάδα έχει προμηθευτεί, καταρχήν, 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα διατίθενται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Ειδικών και κατόπιν αιτήματος του θεράποντος ιατρού, ενώ για τα χάπια έναντι του κορονοϊού ανέφερε πως θα βρίσκονται στην ελληνική αγορά το επόμενο δεκαήμερο.

Αναδιοργάνωση ΕΟΠΥΥ

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για την ανταπόκρισή του και, στη συνέχεια, συζήτησαν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

4 σχόλια:

  1. Τι εννοεί ο ποιητής λέγοντας μείωση 50%?, έχουμε κάποια σταθερή βάση και δεν το ξέρουμε? ιδια λόγια καλής θέλησης αλλά επι του πρακτέου μηδέν, αντιθέτως προσέθεσε και καινούργιους ασθενείς με μηδενική συμμετοχή ο κύριος,οπως πάντα τζάμπα μάγκες ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τι λεφτά και αμοιβές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και θάλασσα θα σας φέρομεν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνεχίζουμε να τους κάνουμε τζάμπα...όπως πάντα τζάμπα μάγκες οι συνεταιρισμοι οι σύλλογοι κτλ...τα κατάφεραν πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή