Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ο σχεδιασμός για την επιστράτευση ιατρών – Αντίστροφη μέτρηση για τρεις περιφέρειες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την επιστράτευση του ιατρικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα που θα κληθεί να στελεχώσει μονάδες Covid όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ανάγκη.

Associated Press
Newsroom kathimerini.gr

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την επιστράτευση του ιατρικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα που θα κληθεί να στελεχώσει μονάδες Covid όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ανάγκη.

Τα πρώτα φύλλα πορείας αναμένεται να φύγουν την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, η αποστολή τους θα είναι κυλιόμενη, με βάση τις ανάγκες των περιοχών που στοχεύεται να καλυφθούν.

Έτσι η α’ φάση επιστράτευσης θα αφορά ιατρικό προσωπικό που θα καλύψει κενά στις υγειονομικές περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Αναμένεται να επιστρατευθούν συνολικά 150 ιατροί έναντι 210 που είχαν αξιοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε και πάλι προχωρήσει το μέτρο της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών.

Μέχρι στιγμής πάντως στην πρόσκληση του Υπ. Υγείας έχουν απαντήσει θετικά περίπου 20 ιατροί, αριθμός που πιστοποιεί τη χαμηλή ανταπόκριση. Ως ακραίο παράδειγμα μάλιστα αναφέρεται από πηγές του υπ. Υγείας, ο νομός Μαγνησίας όπου από τους 43 ιδιώτες παθολόγους γιατρούς, ουδείς προσεφέρθη εθελοντικώς.

Πάντως, στόχος του υπ. Υγείας είναι να μην επιστρατευθούν οι ίδιοι ιατροί με εκείνους περασμένου Μαρτίου και να κινηθούν σε δεξαμενή ηλικιακά νεότερων ιατρών.

Στα ύψη και πάλι τα κρούσματα

Το σχέδιο επιστράτευσης εκτυλίσσεται σε χρονική περίοδο όπου οι σκληροί επιδημιολογικοί παραμένουν σε έξαρση, χωρίς, προς το παρόν, ορατά σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.950 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Σήμερα, ανακοινώθηκαν επίσης 72 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 551 ασθενείς. Διαβάστε

Ενδημικός ο ιός, εμβόλιο κάθε χρόνο

«Ο κορωνοϊός θα μείνει μαζί μας ως ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι «από τις κλινικές μελέτες φάνηκε ότι η ανοσογονικότητα της 3ης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από την 2η δόση και αναμένεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανό τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση». Πρόσθεσε πάντως ότι «ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η 1η δόση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «θα διατυπωθούν σε λίγα 24ωρα οι λεπτομερείς οδηγίες για την χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα που έχουν νοσήσει, είτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό τους».

Η ίδια επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάζεται λεπτομερώς τον εμβολιασμό με τρίτη δόση και των ατόμων που έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό και θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

«Δεν έγινε πράξη η εξαφάνιση του ιού», είπε κατόπιν, ωστόσο, πρόσθεσε: «Τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν, είναι αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή». 

3 σχόλια:

  1. Αν θέλει γιατρούς ας κάνει προσλήψεις και να αφήσει τις εξυπναδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .... Και να τους πληρώνει για χρόνια; Και μετά συνταξη, εφάπαξ κλπ; Κορόιδα είναι;

      Διαγραφή
    2. Τότε.....ας τους νοσηλεύσει ο ίδιος.....με την κοροιδία δουλειά δεν γίνεται.....

      Διαγραφή