Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19

ΛΑΡΙΣΑ 1-11-2021

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γιατί πρέπει να επιλέξουμε τον εμβολιασμό, αντί να νοσήσουμε από τον COVID-19

Τι σημαίνει πρακτικά: Με Φυσική λοίμωξη μπορεί να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση της υγείας, πιθανόν αφήνει μακροχρόνιες επιπλοκές long-Covid και μεταδίδεται σε άλλους ανθρώπους.

Αντίθετα ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα νόσησης, βοηθάει στο να αποκτήσει κανείς ανοσία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου σε άλλους ανθρώπους και το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο.

Ανοσιακή απάντηση: Μετά από φυσική λοίμωξη ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, κυρίως την ηλικία και μπορεί να συνδέεται με τη σοβαρότητα της νόσου.

Μετά από εμβολιασμό ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων αλλά το εμβόλιο γενικά προάγει ισχυρή ανοσιακή απάντηση και η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη αυξάνεται ισχυρά αν το άτομο εμβολιαστεί στη συνέχεια.

Διάρκεια της προστασίας: Μετά από φυσική λοίμωξη ποικίλει, δεν είναι ακριβώς γνωστή και μειώνεται με το χρόνο και είναι αρκετά χαμηλότερη σε ανθρώπους που νόσησαν ήπια.

Αν και δεν είναι γνωστή η διάρκεια της προστασίας μετά τον εμβολιασμό αλλά δύο δόσεις των υπαρχόντων εμβολίων φαίνεται να παρέχουν μακροχρόνια προστασία ενώ η αναμνηστική δόση (3η δόση) μπορεί να διατηρήσει ισχυρή ανοσιακή απάντηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μεταλλάξεις: στη φυσική λοίμωξη η επαναμόλυνση είναι δυνατή αλλά όχι πολύ συχνή, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην αναγνωρίζει ένα μεταλλαγμένο στέλεχος μετά από νόσηση και έτσι να υπάρξει σοβαρή νόσηση από μεταλλάξεις.

Εμβολιασμός: 2 δόσεις του εμβολίου παρέχουν ισχυρή προστασία απέναντι στις περισσότερες μεταλλάξεις, τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό προστατεύουν με διασταυρούμενη αντίδραση από νέα μεταλλαγμένα στελέχη και τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν στην πορεία και να παρέχουν υψηλή προστασία απέναντι σε νέες μεταλλάξεις.

Επιπρόσθετες μελέτες ερευνητών του CDC επιβεβαιώνουν επίσης ότι ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού προσφέρει ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη προστασία απ’ ότι η φυσική ανοσία έπειτα από λοίμωξη covid19.

Επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά στην απόφαση για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 και μικρότερων παιδιών, ήδη την Παρασκευή ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, γι’ αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να είναι σωστά και αξιόπιστα ενημερωμένοι για τα όσα ισχύουν και εφαρμόζονται σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο.

ΓΙΑ

Ε.Ε.Π.ΛΑΡΙΣΑΣ      Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΖΙΝΑ ΝΤΑΜΑΓΚΑ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου