Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Προσωπικός γιατρός: «Παγώνουν» οι ποινές έως την 1η Οκτωβρίου – Όλο το ΦΕΚ

Επίσημα ο προσωπικός γιατρός παίρνει νέα παράταση έως την 1η Οκτωβρίου για την εφαρμογή των αντικινήτρων

Μαρία Γλένη HR

Προσωπικός γιατρός με νέα παράταση στις «ποινές» έως την 1η Οκτωβρίου για όσους πολίτες δεν εγγραφούν.

Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και προβλέπει την επίσημη παράταση στην εφαρμογή των ποινών (αντικινήτρων) για τη μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό» από την 1η Οκτωβρίου 2023 και όχι από την 1η Απριλίου που ίσχυε.

Πρόκειται ουσιαστικά για την 4η απόφαση που βάζει ”φρένο” στα πρόστιμα καθώς δεν έχει ακόμη αυξηθεί ο διαθέσιμος αριθμός προσωπικών γιατρών ώστε να γίνουν οι εγγραφές, αλλά και επειδή πλησιάζουν οι εκλογές και οι «ποινές» θα είχαν πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 4.836.968 έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα ενώ το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.397, εκ των οποίων οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μόλις 1.159.

Όπως αναφέρει η απόφαση:

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Γ1α/Γ.Π.οικ.35161/16-06-2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας

«Α) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό.

Β) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών (“αντικινήτρων”) για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό.

Γ) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.

Δ) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών (“αντικινήτρων”) για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.» (Β’3020), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Γ1α/Γ.Π.οικ.53768/22-09-2022 όμοια απόφαση (Β’ 5026) και Γ1α/Γ.Π.οικ.69012/12.12.2022 (Β’ 6300) όμοιες αποφάσεις, μόνο ως προς τον χρόνο έναρξης του συστήματος συνεπειών (“αντικινήτρων”) για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό των σημείων ΙΒα) και ΙΒβ) της τροποποιούμενης απόφασης, ο οποίος χρόνος έναρξης μετατίθεται εκ νέου από την 01η.04.2023 για την 01η.10.2023.

Τι προβλέπουν τα πρόστιμα

Οι ποινές που έχουν ψηφιστεί με τον Νόμο για τον προσωπικό γιατρό προβλέπουν πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, από τις αρχές του 2023 θα έπρεπε τα παραπάνω πρόστιμα, να προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10% επιπλέον.

Παράλληλα ο νόμο προέβλεπε ότι όσοι εγγραφούν θα είχαν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Δείτε ΕΔΩ ΦΕΚ

6 σχόλια:

  1. Θα ξαναπαγωσουν πολλές φορές ακόμη , να στε σίγουροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα την φατε τωρα στις εκλογες και για αυτο παγωνεται το θεσμο αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θανασάκη μου τι έγινε βρε αγορίνα μου; Όλο παγώνεις πρόστιμα. Εύχομαι μετά τις εκλογές να δουλέψεις ως παγωτατζής. Θα σου πηγαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παγώνει η άχρηστη κυβέρνηση την 21η Μαιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή