Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Voucher σε Προσωπικούς Γιατρούς και ιδιωτικές δομές για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Φάκελο Υγείας

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση των Προσωπικών Γιατρών και των Ιδιωτικών Δομών Υγείας μέσω Voucher, ώστε να αποκτήσουν διασύνδεση με τα συστήματα του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας , προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για την ενίσχυση των Προσωπικών Γιατρών, αλλά και των ιδιωτικών Δομών Υγείας, ως προς το κόστος εγκατάστασης λογισμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού με σκοπό τη διασύνδεση τους με το Ψηφιακό Αποθετήριο Βεβαιώσεων- Νοσηλειών – Εξετάσεων, το Ψηφιακό Αποθετήριο Διαγνωστικών Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων και με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, η κυβέρνηση προέβλεψε την διάθεση Voucher προς τους δικαιούχους.

Δικαιούχοι του προγράμματος «Διασύνδεσης Προσωπικών Ιατρών και Ιδιωτικών Δομών με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» («Connection with NDHR») είναι οι προσωπικοί ιατροί, οι ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά ιατρεία ή οδοντιατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Έχει αποδειχθεί, πως πολύ συχνά το κόστος εγκατάστασης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολλές περιπτώσεις για την ένταξη των γιατρών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού. Η νέα ρύθμιση παρέχει το σχετικό κίνητρο, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενισχύσουν τον ψηφιακό εξοπλισμό τους, με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον ασθενή.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο δράσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα της υγείας και υλοποιείται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Πώς θα γίνει η εξαργύρωση του Voucher

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τους παρόχους που θα αναλάβουν την υλοποίηση των απαιτούμενων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών από το Μητρώο Παρόχων. Οι πάροχοι που επιλέγονται υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για λογαριασμό των δικαιούχων της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, την οποία αναπτύσσει, τηρεί και διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Κάθε πάροχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του και τα διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και αιτείται την έκδοση της επιταγής για λογαριασμό των δικαιούχων, που τον έχουν εξουσιοδοτήσει. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. διενεργεί έλεγχο της τήρησης των προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα και, εφόσον επιβεβαιώσει την επιλεξιμότητα των τελικών δικαιούχων, αυτοί λαμβάνουν την επιχορήγηση.

Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, οι όροι, ο ειδικότερος χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, τα αρμόδια για την υλοποίηση όργανα και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα θα καθοριστούν με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας.

8 σχόλια:

  1. Κωμωδιακο κλιμα ξανα και ξανα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα αυτά ....χωρίς ΠΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ξεπεσμός της ιατρικής στη χώρα που γεννήθηκε η ιατρική. Κουπόνια στο γιατρό για να αγοράσει κομπιούτερ αφού του έχουμε επιτάξει το ιατρείο και τον πληρώνουμε μισό ευρώ το κεφάλι. Ραντεβού στις κάλπες κύριοι εκδότες κουπονιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η πλάκα Συνάδελφε είναι οτι ολα αυτά τα παρουσιάζουν.....ως παροχές !!!

      Διαγραφή
  4. ΠΟΙΟΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ VOUCHER ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ? ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΡΕ ΑΓΡΑΜΑΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πληρης απαξιωση και αδιαφορια στη βλακεια θα πρεπει να ειναι η απαντηση των σοβαρων συναδελφων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά, χαλαρώστε λίγο την προπαγανδα.Μισθος μηνα για 2000 εγγεγραμμένους 5100 ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρεξε να προλαβεις συναδελφε .Δες φορους ,κρατησεις ,εξοδα ιατρειου και μετα τα ξαναλεμε .Και βεβαια σε 1-2 χρονια το ποσο αυτο θα μειωθει διοτι τα χρηματα απλα δεν επαρκουν .Μακρια απο αφερεγγυους και αναξιοπιστους

    ΑπάντησηΔιαγραφή