Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα – Πώς θα μοιραστεί η δαπάνη

Φάρμακα - Φωτογραφία αρχείου (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr

Μετά το Πάσχα αναμένεται το υπουργείο Υγείας να ενισχύσει την δαπάνη για τα φάρμακα με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου τα θεραπευτικά σκευάσματα να κατανέμονται με μεγαλύτερη ευκολία σε νοσοκομεία, στη λιανική αλλά και μέσω ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για επιπλέον κονδύλια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας στη συνολικότερη φαρμακευτική δαπάνη, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μειωθεί το περιβόητο πια clawback, δηλαδή η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές εταιρείες όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη.

Πρόκειται άλλωστε για να μέτρο που προκαλεί σοβαρές στρεβλώσεις στην φαρμακευτική αγορά και μπλοκάρει εκτός των άλλων την ομαλή διάθεση φαρμάκων στους ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει εξασφαλίσει 150 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2023 και άλλα 50 εκατ. ευρώ για το έτος 2022 τα οποία δεν είχαν κατανεμηθεί.

Συνάντηση Πλεύρη Φαρμακοβιομηχανιών για τα 200 εκατ.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, δηλαδή της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ και της PIF που εκπροσωπούν τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, της πολυεθνικές και εκείνες με τα καινοτόμα φάρμακα.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις φορείς επιδιώκουν διαφορετική κατανομή του κονδυλίου των 200 εκατ. ευρώ με βάση την κατηγορία των φαρμάκων που διαθέτουν.

Οι δύο πλευρές πάντως – υπουργείο Υγείας και φαρμακευτικές επιχειρήσεις - θα επιχειρήσουν να βρουν τη χρυσή τομή ώστε το συνολικό κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ να κατανεμηθεί με μία ισορροπία ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες των διαθέσιμων φαρμάκων: Στα σκευάσματα που διατίθενται στη λιανική αγορά, σε εκείνα που χορηγούνται στα νοσοκομεία αλλά και στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αλλά και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχουν ήδη αποφασίσει πως θα κατανεμηθεί το συνολικό κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη. Μετά τη σημερινή συνάντηση ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα η φαρμακευτική αγορά αλλά και οι ανάγκες των ασθενών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, με βάση τους σχεδιασμούς το επιπλέον κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί στο μεγαλύτερο μέρος του στα φάρμακα της λιανικής όπου αναμένεται να κατευθυνθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που θα λάβουν περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τα νοσοκομειακά φάρμακα, προκειμένου να υπάρξει μείωση του clawback όπως είναι και οι δεσμεύσεις μας στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα εξετασθεί ωστόσο εάν θα πρέπει σε κάποιο «πακέτο» της οικονομικής ενίσχυσης να προστεθούν π.χ. 5 εκατ. ευρώ και σε κάποιο άλλο να μειωθούν 5 εκατ. ευρώ.

Η σχετική τελική υπογραφή της απόφασης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μετά το Πάσχα. Σε ό,τι αφορά στα άλλα 50 εκατ. ευρώ για το 2022, αυτά θα κατανεμηθούν σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr κυρίως στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου