Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Πώς θα γίνουν ΝΠΙΔ τα δημόσια νοσοκομεία – Όλο το σχέδιο

Υπουργείο Υγείας: Πώς θα γίνουν ΝΠΙΔ τα δημόσια νοσοκομεία – Όλο το σχέδιο

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τις αλλαγές στο νοσοκομεία με βάση το νέο χάρτη Υγείας

HR

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία δρομολογεί το υπουργείο Υγείας εάν βέβαια εκλεγεί στις επικείμενες εκλογές η νυν κυβέρνηση. Βασικός στόχος είναι όπως επαλειμμένα έχει αποκαλύψει το HealthReportgr η μετατροπή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όπως συνέβη με το Ογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Στο μεταξύ τις αλλαγές αυτές προανήγγειλε πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογραμμίζοντας πώς τα νοσοκομεία θα γίνουν ΝΠΙΔ εάν πετύχει η πιλοτική εφαρμογή. «Με βάση αυτή τη λειτουργία, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι έτσι θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, αν και στην πράξη αυτό ευοδωθεί, τότε ναι, φυσικά» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Το επιχείρημα που προέβαλλε είναι ότι τα νοσοκομεία θα είναι πιο ευέλικτα και ο πολίτης θα εξυπηρετείται καλύτερα.

Τι σχεδιάζεται

Μετά τις εκλογές και εφόσον εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου Χάρτη Υγείας ο οποίος σε πρώτη φάση περιλαμβάνει τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων (έως πέντε) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει πιλοτικά από κάποια νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και κάποια μεγάλα στην Αθήνα. Ήδη πάντως έχουν αρχίσει να καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, οι οποίοι φοβούνται πως η αλλαγή του νομικού καθεστώτος θα φέρει και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις σημερινές σχέσεις εργασίας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το νοσοκομείο Σαντορίνης που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προσλαμβάνει κυρίως προσωπικό με «μπλοκάκι» και με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Βέβαια οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με τα δημόσια νοσοκομεία. Να υπενθυμιστεί ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης ανήκει στην ΑΕΜΥ που είναι ο μοναδικός μέτοχος και αποτελεί εταιρεία του Δημοσίου.

Αλλαγές και συγχωνεύσεις

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές του ΕΣΥ ο νέος Χάρτης Υγείας ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί μετά τις κάλπες.

Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για τις συγχωνεύσεις είναι μεταξύ άλλων:

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.

Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο.

Ο αριθμός των χειρουργείων που πραγματοποιούνται σε κάθε νοσοκομείο.

Η πληρότητα που έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν με την ίδια μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου