Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει 12 είδη καρκίνου- και ορισμένους όγκους σε αρχικό στάδιο

Ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξέταση αίματος δεν είναι ακόμα έτοιμη καθώς δεν έχει δοκιμαστεί ως εργαλείο εξέτασης.

Υπεύθυνη Ύλης

Πειραματική εξέταση αίματος ενδεχομένως μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει δεκάδες διαφορετικά είδη καρκίνου με μεγάλο βαθμό ακρίβειας, αναφέρει προκαταρκτική έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξέταση αίματος συνήθως ήταν ακριβής στον εντοπισμό σημαδιών από 12 καρκίνους. Ήταν πολύ ακριβής στο να εντοπίζει καρκίνο αρχικού σταδίου.

Είχε επίσης καλή απόδοση στον εντοπισμό ορισμένων καρκίνων που δίνουν λίγες ενδείξεις της παρουσίας τους στο αίμα-καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξέταση αίματος δεν είναι ακόμα έτοιμη καθώς δεν έχει δοκιμαστεί ως εργαλείο εξέτασης.

Χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος 4,000 ανθρώπων– ορισμένων χωρίς καρκίνο και άλλων με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου – για να διαπιστωθεί πόσο καλά η εξέταση θα μπορούσε να λάβει ΄΄σημάδια΄΄ από 12 είδη καρκίνου.

Ο Dr. Ben Ho Park, διευθυντής του Vanderbilt-Ingram Cancer Center στο Nashville, δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα η ακρίβεια του τεστ χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση. Και η μακροπρόθεσμη ερώτηση είναι αν η εξέταση αυτή παρατείνει τη ζωή των ασθενών.

Ο Park παρουσίασε τα ευρήματα την Κυριακή σε συνέδριο της American Association for Cancer Research στο Orlando. Έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

1 σχόλιο: