Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Με πόσα χρήματα θα αμείβονται οι ιδιωτικές κλινικές που θα νοσηλεύουν ασθενείς του ΕΣΥ – Απόφαση Πλεύρη – Σκυλακάκη

Υπουργείο Υγείας: Με πόσα χρήματα θα αμείβονται οι ιδιωτικές κλινικές που θα νοσηλεύουν ασθενείς του ΕΣΥ – Απόφαση Πλεύρη – Σκυλακάκη

Τα ποσά με τα οποία θα αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές για ασθενείς του ΕΣΥ ορίσθηκαν από την κυβέρνηση

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ξεκινά και επισήμως η συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικές κλινικές αφού πλέον καθορίστηκαν επ’ ακριβώς οι αμοιβές τις περιπτώσεις που θα διαθέτουν κλίνες στον δημόσιο τομέα χωρίς να είναι covid.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυαλακάκη ορίζονται τα χρήματα που θα δίνονται από το ελληνικό δημόσιο εάν παρέχονται υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι αποζημιώσεις είναι προσαυξημένες όπως είχε γίνει και στη περίοδο της πανδημίας που νοσηλεύονταν ασθενείς, ενώ προβλέπονται και επιπλέον ποσά για τα έξοδα του προσωπικού που απασχολείται στις ιδιωτικές κλινικές.

Μάλιστα τα χρήματα που θα εισπράττουν οι ιδιωτικές κλινικές θα είναι χωρίς clawback δηλαδή χωρίς υποχρεωτικές επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ όπως ισχύει για τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους.

Με πόσα χρήματα θα αμείβονται οι ιδιωτικές κλινικές

Στο άρθρο 3 της απόφασης ορίζεται ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα λαμβάνουν συν 180 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού αλλά και συν 120 ευρώ την ημέρα για άλλες μισθολογικές δαπάνες.

Ειδικότερα αναφέρεται:

«Άρθρο 3 Αποζημίωση κλινών για νοσηλεία ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια – κλινικές

1.Σε περίπτωση διάθεσης κλινών νοσηλείας εκ μέρους κλινικών/ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τη νοσηλεία κάθε άλλου περιστατικού (παθολογικού, πνευμονολογικού κ.λπ.), πλην χειρουργικού, που δεν εμπίπτει στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας (δηλαδή ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19), το νοσηλευτικό περιστατικό αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας, με βάση το Κ.Ε.Ν. του περιστατικού, πλέον 180 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού, πλέον 120 ευρώ για ημερήσιες λοιπές μισθολογικές δαπάνες, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’ 4898/2018) ή το ημερήσιο νοσήλιο, πλέον 180 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού, πλέον 120 ευρώ για ημερήσιες λοιπές μισθολογικές δαπάνες, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’ 4898/2018)».

Αν το περιστατικό θα είναι χειρουργικό τότε οι ιδιωτικές κλινικές θα λαμβάνουν:

«Σε περίπτωση διάθεσης κλινών νοσηλείας εκ μέρους κλινικών/ιδιωτικών θεραπευτηρίων για τη νοσηλεία χειρουργικού περιστατικού, που δεν εμπίπτει στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας (δηλαδή ασθενών που δεν πάσχουν από COVID-19), το νοσηλευτικό περιστατικό αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας, με βάση το Κ.Ε.Ν. του περιστατικού, στο οποίο εφαρμόζεται o συντελεστής μισθολογικού κόστους 2,09, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’ 4898/2018) ή το ημερήσιο νοσήλιο, στο οποίο εφαρμόζεται ο συντελεστής μισθολογικού κόστους 2,09, με τα εξαιρούμενα αυτού κατά τον Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β’ 4898/2018)».

Αξιοσημείωτο είναι ότι τη διαχείριση των κλινών στον ιδιωτικό τομέα θα μπορεί να την κάνει το ΕΚΑΒ.

2 σχόλια: