Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Έρχεται αξιολόγηση σε όλο το ΕΣΥ σε κλινικές και εργαζόμενους – Οι αντιδράσεις


Διάδρομος νοσοκομείου (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αξιολόγηση σε όλο το ΕΣΥ σκοπεύει να κάνει η νυν κυβέρνηση αλλά είναι άγνωστο ένα θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές, καθώς άγνωστο είναι και ποιος θα εκλεγεί.

Μέχρι τότε όμως οι προϊστάμενοι των τμημάτων σε όλο το ΕΣΥ πρέπει να παραδώσουν στοχοθεσία αλλά και συγκεκριμένη περιγραφή έργου που θα πρέπει να παραδώσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι είχε ζητηθεί από τους προϊσταμένους όλων των τμημάτων των νοσοκομείων να αποστείλουν στοχοθεσία έως τις 31 Μαρτίου, αλλά λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν από τα συνδικαλιστικά όργανα από πολλούς δεν παραδόθηκαν.

Ούτως ή άλλως όμως λόγω των εκλογών η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απολύτως ρευστή, αφού ουδείς γνωρίζει τι θα ακολουθήσει και τι πολιτική στο ΕΣΥ θα τηρήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Όπως και να χει όμως γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είμαι στα κάγκελα από την αξιολόγηση που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα συνεπώς και στο ΕΣΥ.

Γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σχεδιάζουν κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουν μία πιθανή αξιολόγηση καθώς θεωρούν ότι δεν συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά αντίθετα επειδή συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη και τον βαθμό επίτευξης στόχων, θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων ενώ θα προωθήσει μόνο τους «αρεστούς» όπως λένε.

Το «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής» που επιχειρεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα και στα νοσοκομεία, έχει ξεσηκώσει το σύνολο των εργαζομένων που έχουν ήδη προαναγγείλει αποχές και απεργίες, ενώ δεν προτίθενται να παραδώσουν τις στοχοθεσίες που τους ζητούνται.

Η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν κατατεθεί τα σχετικά εξώδικα στα συναρμόδια Υπουργεία και καλεί τα Σωματεία Μέλη να προασπίσουν την απόφαση για Απεργία – Αποχή με ανακοινώσεις και όποιες άλλες πρωτοβουλίες κρίνουν απαραίτητες.

Οι γιατροί από την άλλη μέσω της ΟΕΝΓΕ σημειώνουν ότι: «Ομόφωνα αποφάσισε την προκήρυξη «απεργίας-αποχής» για όλους τους εμπλεκόμενους συναδέλφους από όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια, όπως αυτά προβλέπονται από τον ν.4940/2022, με έναρξη την αξιολογική περίοδο του έτους 2023». Μάλιστα οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν αποστείλει και εξώδικο.

Γιατροί και εργαζόμενοι θεωρούν ότι με την αξιολόγηση επιδιώκεται και κούρεμα στις δαπάνες για την Υγεία καθώς θα μπαίνει «κόφτης» σε παρεχόμενες υπηρεσίες από το προσωπικό που θα υποχρεωθεί να αξιολογηθεί.

Αξιολόγηση και σε κλινικές

Από την άλλη, ένα νέο σύστημα αξιολόγησης στα νοσοκομεία προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα το υπουργείο Υγείας προκειμένου να υιοθετηθούν δείκτες ποιότητας που θα βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η νυν κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Υγείας σκοπεύουν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν άμεσα με ποιοτικά κριτήρια ώστε κάθε υπηρεσία που θα παρέχεται στους πολίτες να μπορεί να μετρηθεί ποιοτικά.

Μάλιστα ήδη έχουν ορισθεί οι πρώτοι 29 δείκτες ποιότητας που θα οδηγούν και σε μπόνους για τις κλινικές αλλά και τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργούν και αρνητική βαθμολόγηση για όσες κλινικές δεν αποδίδουν τα μέγιστα.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης που είναι βέβαια άγνωστο πότε θα εφαρμοσθεί πλήρως λόγω και των εκλογών που είναι βέβαιον ότι θα φέρουν ένα σχετικό «πάγωμα» στις όποιες δραστηριότητες.

Το σύστημα αξιολόγησης πάντως έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Πρόκειται για τον Οργανισμό ο οποίος έχει κληθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα μέσω του οποίου θα αξιολογούνται όλες οι κλινικές αλλά και οι μονάδες υγείας, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει και ανάλογη κατανομή πόρων με βάση την απόδοση τους.

Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και μπόνους τόσο για τις κλινικές και την υλικοτεχνική υποδομή την οποία θα μπορούν αναπτύξουν και να ανανεώσουν, όσο και για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα συμβάλλουν στις ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Ήδη ο ΟΔΙΠΥ έχει καταρτίσει τους πρώτους 29 δείκτες ποιότητας για τα νοσοκομεία οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να αξιοποιούνται στα νοσοκομεία ώστε να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα.

1 σχόλιο:

  1. Oι περισσοτεροι μονο με τα πελατακια τους ασχολόυνται ,σιγα μη δεχθουν αξιολογηση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή