Σάββατο 8 Απριλίου 2023

ΕΟΠΥΥ: Φύλλο και φτερό όλες οι συνταγές φαρμάκων για να εντοπισθεί υπερσυνταγογράφηση – Ποιοι γιατροί θεωρούνται «ύποπτοι»

ΕΟΠΥΥ: Φύλλο και φτερό όλες οι συνταγές φαρμάκων για να εντοπισθεί υπερσυνταγογράφηση – Ποιοι γιατροί θεωρούνται «ύποπτοι»

Οι συνταγές φαρμάκων όλων των γιατρών μπαίνουν στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Φύλλο και φτερό θα κάνουν οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ όλες τις συνταγές φαρμάκων που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανή υπερσυνταγογράφηση.

Μετά τους ελέγχους που έχει διατάξει το υπουργείο Υγείας για υπερσυνταγογραφήσεις σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι μαγνητικές και αξονικές για τον μήνα Ιανουάριο όπως αποκάλυψε το HealthReport.gr, σειρά έχουν τώρα και τα φάρμακα.

Ήδη έχει συσταθεί η αρμόδια ελεγκτική επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες και υπό την εποπτεία της οποίας ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι ώστε να βρεθεί ποιοι γιατροί υπερσυνταγογραφούν.

Στόχος είναι να μην εκδίδονται συνταγές φαρμάκων που είτε δεν έχουν προορισμό κάποιους ασθενείς και την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης, είτε εκδίδονται με συγκεκριμένη στόχευση ώστε να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα.

Άλλωστε με την υπερσυνταγογράφηση αυξάνεται ραγδαία και το περιβόητο clawback, αφού η χορήγηση φαρμάκων δεν ελέγχεται, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες να πρέπει να επιστρέφουν μεγάλα ποσά όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τα φάρμακα.

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει εντολή να εξεταστούν μία προς μία όλες οι συνταγές φαρμάκων που έχουν εκδοθεί το τελευταίο διάστημα για να βρεθούν τυχόν παρατυπίες.

Και μπορεί να διανύουμε την προεκλογική περίοδο όμως ειδικά στον τομέα των φαρμάκων φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει τον έλεγχο και πριν τις κάλπες. Γι’ αυτό και επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να μην έχουμε ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση για φάρμακα.

Στο στόχαστρο βρίσκονται εκτός των άλλων γιατροί που ξεπερνούν τα όρια που έχουν καθοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση συγκεκριμένων θεραπευτικών κατηγοριών αλλά και όσοι δεν τηρούν τους κανόνες.

«Ύποπτοι» θεωρούνται οι γιατροί που υπερβαίνουν τα όρια σε ποσοστό άνω του 20% με βάση τα πλαφόν που έχουν ορισθεί ανά ειδικότητα ιατρού, περιοχή και μήνα του έτους.

Επίσης στο μικροσκόπιο θα βρεθούν οι γιατροί σχετικά με το εάν συνταγογραφούν τα ελάχιστα ποσοστά γενοσήμων φαρμάκων που έχουν ορισθεί με υπουργική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι μηνιαίως εκδίδονται πάνω από 6,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων.

2 σχόλια: