Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΕΟΠΥΥ: «Πάγωσαν» οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας – Τι συνέβη

ΕΟΠΥΥ: «Πάγωσαν» οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας – Τι συνέβη

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πώς αναστέλλεται η έναρξη των δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

HR

Αναστέλλεται προσωρινά από τον ΕΟΠΥΥ η έναρξη των δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με την ενημέρωση τον ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους θα ξεκινούσε στις 27 Μαρτίου όμως σήμερα έγινε γνωστό πώς αναβάλλεται προσωρινά.

Αναλυτικότερα όπως γνωστοποίησε σήμερα η διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη σε σχετική της ανακοίνωση «ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς, ότι αναστέλλεται προσωρινά η έναρξη της Δράσης Προληπτικών Διαγνωστικών Εξετάσεων για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας Πρόγραμμα ‘Σπύρος Δοξιάδης’, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, έως ότου ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 78 του Ν. 5041/2023 (Ά 87).

Η προσωρινή αναστολή της Δράσης, κρίθηκε αναγκαία από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ώστε με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστεί περαιτέρω η ποιότητα του προγράμματος, αφού θεσπίζεται διαδικασία προληπτικού ποιοτικού ελέγχου της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών για την εξέταση HPVDNA test».

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε καλέσει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, το οποίο είχε προϋπολογισμό 103.195.355,16 Ευρώ ενώ η διάρκεια του ήταν μέχρι 30.09.2025.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU και αφορά στη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ποιες γυναίκες αφορά το πρόγραμμα

Ωφελούμενες της Δράσης είναι οι Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και εξήντα πέντε (65) ετών

β) διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

γ) δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου, 

δ) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,

ε) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,

στ) δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της παρούσας,

Ζ) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της παρούσας,

η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ Ελλάδα 20 τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της παρούσας.

4 σχόλια:

  1. Συνέβη ότι συμβαίνει σε όλη την χώρα ....απλά είναι άχρηστοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προεκλογικά πυροτεχνήματα αλλά εξεραγησαν στα χέρια τους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνεβη οτι το θελουν τζαμπα απο τα συνηθη κοροιδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΞΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ...Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή