Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Aπό «κόσκινο» περνούν οι κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία: Oι δύο μηχανισμοί αξιολόγησης και πώς θα λειτουργούν


Νοσοκομείο/ pexels

Αλλαγές στις κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία προωθεί το υπουργείο Υγείας, ανεξάρτητα από τις εκλογές. Ήδη έχουν δρομολογηθεί νέες ρυθμίσεις που θα περνούν από «κόσκινο» τις κλινικές του ΕΣΥ, ώστε να αξιολογούνται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασθενείς.

Ήδη οι δύο Οργανισμοί που θα κληθούν να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα αξιολόγησης των κλινικών έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό τους και άμεσα ξεκινούν να εφαρμόζουν τα νέα πρωτόκολλα αλλά και τα κριτήρια λειτουργίας.

Πρόκειται για το ΚΕΤΕΚΝΥ το Ινστιτούτο που ασχολείται με την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων (DRGs) και τον ΟΔΙΠΥ, τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία.

Και οι δύο φορείς είναι εκτός των άλλων και μηχανισμοί αξιολόγησης των κλινικών, αφού καταγράφουν με συγκεκριμένα κριτήρια την αποδοτικότητά τους.

Το ΚΕΤΕΚΝΥ

Μάλιστα άμεσα ξεκινούν και ριζικές αλλαγές στον τρόπο κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων στα νοσοκομεία, μηχανισμός που θα φιλτράρει και την ποιότητα των νοσηλειών των ασθενών. Στόχος να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών αλλά και αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας.

Ειδικότερα από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πλήρως το Σύστημα DRG που αποτελεί ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενειών ώστε να προκύπτουν και οι σχετικές δαπάνες και τα κόστη.Μέσω των DRGs θα γίνονται και αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους που θα νοσηλεύονται.

Ο ΟΔΙΠΥ

Από την άλλη ο ΟΔΙΠΥ αναμένεται να εφαρμόσει άμεσα ένα νέο σύστημα αξιολόγησης στα νοσοκομεία προκειμένου να υιοθετηθούν δείκτες ποιότητας που θα βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ειδικότερα η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο υγείας σκοπεύουν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν άμεσα με ποιοτικά κριτήρια ώστε κάθε υπηρεσία που θα παρέχεται στους πολίτες να μπορεί να μετρηθεί ποιοτικά.

Μάλιστα ήδη έχουν ορισθεί οι πρώτοι 29 δείκτες ποιότητας που θα οδηγούν και σε μπόνους για τις κλινικές αλλά και τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργούν και αρνητική βαθμολόγηση για όσες κλινικές δεν αποδίδουν τα μέγιστα. Με βάση την αξιολόγηση που θα περνούν οι κλινικές θα γίνεται και η κατανομή των πόρων στο ΕΣΥ.

Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και μπόνους τόσο για τις κλινικές και την υλικοτεχνική υποδομή την οποία θα μπορούν αναπτύξουν και να ανανεώσουν, όσο και για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα συμβάλλουν στις ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Στις περιπτώσεις που δεν θα τηρούνται οι νέοι κανόνες που θα ορισθούν από τον ΟΔΙΠΥ, θα υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση και εκτός των άλλων θα οδηγούνται λιγότεροι πόροι σε αυτές τις κλινικές.

5 σχόλια:

  1. Δικαιολογία για να τις κλείσουν προς όφελος των Πατσηδων της Υγείας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ εσύ προτιμάς να μείνουν χωρίς αξιολόγηση...! Και νομίζεις ότι αυτό θέλει η πλειοψηφία...;

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα δεν θέλει να μην μπορεί να τα πλησιάσει λόγω τιμών για να θησαυριζουν οι Χειμαρες

      Διαγραφή
  2. Οι κλινικές για να λειτουργούν σωστά θα πρέπει να είναι πολυπληθείς.Με σχετικά μεγάλο αριθμό γιατρών. Ολιγομελή τμήματα και κλινικές είναι καταδικαστέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγαλο αριθμο καταρτισμενων και σοβαρων καλοπληρωμενων αξιοπρεπων ιατρων που θα ασχολουνται αποκλειστικα με τους ασθενεις του νοσοκομειου και οχι μονο με τα πελατακια τους ,οπως γινεται συνηθεστατα .

      Διαγραφή