Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Αντιδράσεις στους υπαινιγμούς Κούγια για εμπόριο οργάνων: Τι απαντά ο υπουργός Υγείας και ο πρ. πρόεδρος του ΕΟΜ

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Τον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη του Νοσοκομείου του Ρίου, υπερασπίστηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια για εμπόριο οργάνων.

Στον ποινικολόγο και συνήγορο υπεράσπισης στην πολύκροτη δίκη Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια απάντησε με ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε τον εντατικολόγο του Νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος εμμέσως δέχθηκε τις κατηγορίες του Αλέξη Κούγια, για «εμπόριο οργάνων».

«Οι μεταμοσχεύσεις στο χώρο μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter.

«Ο ΕΟΜ και οι γιατροί που συνδράμουν σε αυτές επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο. Εξυπακούεται ότι τους στηρίζουμε και στο έργο τους και στην προάσπιση της τιμής τους με κάθε έννομο μέσο».

Δείτε την ανάρτηση:

ΠΟΕΔΗΝ: Οι δηλώσεις αυτές δυσκολεύουν την εθνική προσπάθεια

Την αντίθεσή της στα όσα ανέφερε ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, εξέφρασε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι δηλώσεις αυτές είναι πολύ άδικες για τους ασθενείς που περιμένουν μόσχευμα, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Ένας από τους κύριους λόγους που στη χώρα μας έχουμε χαμηλά ποσοστά δωρεάς οργάνων είναι η καχυποψία των οικογενειών των εν δυνάμει δοτών, από φόβο για εμπορία οργάνων. Δηλώσεις που αμφισβητούν τη διαφανέστατη διαδικασία δωρεάς οργάνων δυσκολεύουν την εθνική προσπάθεια. Η δωρεά οργάνων είναι υπέρτατη πράξη ανθρωπισμού και αγάπης για τη ζωή. Συγχαρητήρια στους γιατρούς, τους νοσηλευτές του Καραμανδανίου παιδιατρικού νοσοκομείου που παρά τις ελλείψεις κάνουν σημαντική δουλειά και σώζουν χιλιάδες παιδάκια. Συγχαρητήρια στον κ. Ηλιάδη τους γιατρούς, τους νοσηλευτές του νοσοκομείου ΡΙΟ», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως σημειώνει, επίσης, παρά τις διαχρονικές ελλείψεις στις ΜΕΘ παιδιών, η Μονάδα του Νοσοκομείου του Ρίου, στην οποία είναι επικεφαλής ο κ. Ηλιάδης περιέθαλψε φέτος παιδιά από όλη την Ελλάδα, λόγω της έξαρσης των ιώσεων

«Με άριστα αποτελέσματα. Τεράστια η προσφορά του ΕΣΥ. Δεν μπορεί, ούτε επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει. Ήρωες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Μπολένης: Ο κ. Ηλιάδης σώζει ζωές παιδιών

Στους αστήρικτους ισχυρισμούς του Αλέξη Κούγια για τον γιατρό Ανδρέα Ηλιάδη σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ωνασείου και πρώην πρόεδρος του ΕΟΜ, Ιωάννης Μπολέτης, μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Έχουν συμβεί δύο γεγονότα. Το ένα είναι πως αδικήθηκε ένας άνθρωπος σαν τον κ. Ηλιάδη, που με πολύ προσπάθεια προσπαθεί να σώσει τις ζωές των παιδιών, και όταν χάσουν τη μάχη, εκείνος δεν θεωρεί πως τελειώνει εκεί το καθήκον του αλλά μιλά με τις οικογένειες και προωθεί τη μεταμόσχευση. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, στη Ναύπακτο, οι οικογένειες των παιδιών που έχουν δωρίσει τα όργανα των παιδιών τους, διοργάνωσαν μία εκδήλωση για να τιμήσουν τον κ. Ηλιάδη και τη μεταμόσχευση οργάνων», είπε αρχικά.

«Και το δεύτερο, είναι πως τον κ. Ηλιάδη τον ενδιαφέρει περισσότερο το πόσο επηρεάζεται από τέτοιες απόψεις η εικόνα της μεταμόσχευσης. Περάστηκε ένας νέος νόμος στη Βουλή αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις, και ευελπιστούμε πως θα αυξηθούν οι δωρεές για να σώσουμε ζωές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπολέτη, οι διαδικασίες της διάγνωσης του θανάτου είναι τέτοιες που διασφαλίζεται πλήρως πως ο δυνητικός ασθενής έχει χάσει τη ζωή του.

«Αυτή δεν είναι απόφαση του γιατρού του αλλά υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα που διαγιγνώσκει τον θάνατο. Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα».
Τι ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας κατά την εξέταση του μάρτυρα, γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη

Ως συνήγορος της 34χρονης κατηγορουμένης στην υπόθεση της Πάτρας ο κ. Κούγιας ρώτησε τον διευθυντή της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου Ανδρέα Ηλιάδη ο οποίος κατέθετε, «αν αποστέλλει στο εξωτερικό όργανα παιδιών για μεταμοσχεύσεις».

Ο Εντατικολόγος απάντησε εκνευρισμένος πως «δεν είμαι κούριερ» και δήλωσε περήφανος για την συνεισφορά του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Τέλος ο κ. Ηλιάδης είπε πως οι ερωτήσεις του κ. Κούγια είναι «προσβολή για τους γονείς που έχουν δωρίσει όργανα».

Η κατάθεση του γιατρού θεωρείται κομβικής σημασίας στην δίκη για την υπόθεση της Πάτρας, που από σήμερα περνά στον κύκλο των μαρτύρων που αφορούν το μετά την ανακοπή του 9χρονου παιδιού διάστημα, έως τον θάνατο του στις 29 Ιανουαρίου 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου