Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται συνεργασίες με ιδιώτες στα νοσοκομεία μετά τις εκλογές – Τα 3 βήματα

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται συνεργασίες με ιδιώτες στα νοσοκομεία μετά τις εκλογές – Τα 3 βήματα

Πώς θα επεκταθούν οι συνεργασίες με ιδιώτες στο ΕΣΥ μετά τις εκλογές

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Συνεργασίες στα νοσοκομεία που θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, με ιδιωτικές μονάδες Υγείας ή ιδιωτικούς φορείς, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της νυν κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δεν φαίνεται να βρίσκει απολύτως απέναντι και τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία τις τελευταίες δεκαετίες, τα οδηγεί καθημερινά σε περαιτέρω αποδόμηση.

Η αρχή βέβαια θα γίνει με τις συνεργασίες που θα κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιώτες γιατρούς που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με νόμο, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Μία θέση που υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του σημείωσε ότι θα αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει να προσλαμβάνει γιατρούς με «μπλοκάκι» στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε νησιά και δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Νοσοκομεία με ιδιωτικά εργαστήρια

Όμως δεν είναι μόνο οι ιδιώτες γιατροί που μπαίνουν σιγά σιγά στα δημόσια νοσοκομεία. Το σχέδιο της νυν κυβέρνησης περιλαμβάνει σειρά συνεργασιών στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ.

Άλλωστε μετά τις συνεργασίες με τις ιδιωτικές κλινικές στην περίοδο έξαρσης της πανδημίας, αλλά και αυτήν την περίοδο για τη μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονται σε ράντζα, η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, δηλαδή τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια το σχέδιο είναι μακροπρόθεσμο και βασική προϋπόθεση είναι η ΝΔ να εκλεγεί και πάλι στην εξουσία.

Παρ’ αυτά το σχέδιο για τα ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ είναι ήδη έτοιμο και προβλέπει σειρά αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά και την αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τις υποδομές.

Πώς θα εφαρμοσθούν τα ΣΔΙΤ

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) με επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειωθούν οι δαπάνες στο ΕΣΥ.

Η διαδικασία φαίνεται ότι θα διευκολυνθεί με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει τα εξής:

-Ιδιωτικά εργαστήρια θα αναλάβουν να πραγματοποιούν τις εξετάσεις των ασθενών. Εργαστήρια και ιδιωτικές μονάδες έχει σχεδιαστεί να συνάψουν συμβάσεις με το δημόσιο σύστημα ώστε να μπορούν να γίνονται εξετάσεις και σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά όπου δεν υπάρχουν οι υποδομές στις δημόσιες δομές. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αξιοποιηθεί και το σύστημα της τηλεϊατρικής.

-Επίσης στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη στο νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση να γίνει η ανάθεση του μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, πιλοτικά σε πρώτη φάση, χωρίς να αποκλείεται και η περαιτέρω επέκταση. Ταυτόχρονα υπάρχει παράθυρο να γίνει και παραχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

-Με ΣΔΙΤ όμως αναμένεται να δημιουργηθούν ακόμη και νέες πτέρυγες σε νοσοκομεία παρότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακατασκευή των δημοσίων μονάδων υγείας.

4 σχόλια:

  1. Μα για αυτό διαλύουν τα νοσοκομεία αλλά δεν θα προλάβουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΓΕΝΗΜΑΤΑ ....ΑΘΛΙΟΙ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΗ ΧΏΡΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΆΤΗ ΟΙ ΦΤΩΧΟΊ ΠΟΛΊΤΕΣ ΠΕΘΑΊΝΟΥΝ
    ΓΙΑΤΊ ΕΊΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή