Τρίτη 11 Απριλίου 2023

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Οικονομική ασφυξία ιατρείων από την πενιχρή αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη λήξη των μνημονίων, το κύμα ακρίβειας και την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων που θα εφαρμοστεί σύντομα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το κόστος λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρείων και εργαστηρίων έχει εκτοξευθεί στα ύψη και δεν καλύπτεται πλέον από την πενιχρή πρόβλεψη των αντίστοιχων συμβάσεων προ 10 ετίας κατά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ. Λειτουργικά έξοδα, κόστος συντήρησης μηχανημάτων, ενεργειακό κόστος, ακριβότερα αναλώσιμα υλικά και μισθολογικό κόστος εργαζομένων, τινάζουν στον αέρα τη ρευστότητα και το οικονομικό αποτέλεσμα των συμβεβλημένων ιατρείων, πολυϊατρείων ειδικοτήτων / εργαστηρίων, τα οποία δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μισθοδοσία ούτε ο ΕΟΠΥΥ εργοδότης αλλά αγοραστής υπηρεσιών υγείας που οφείλει να συμπεριλαμβάνει και την αποζημίωση της λειτουργίας των δομών ΠΦΥ προς εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του. Αυτή δεν καλύπτεται πλέον, οδηγώντας τις δομές αυτές σε καθεστώς παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας.

Τα κουρέματα αποζημίωσης rebate όγκου, rebate αυτοπαραπομπής και clawback σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 40% συσσωρευτικά, έρχονται να εξανεμίζουν οποιαδήποτε έννοια αξιοπρεπούς βιοπορισμού στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, επιστήμονες υγείας.

Η επιμονή στις μνημονιακές περικοπές της τιμής αποζημίωσης της επίσκεψης από τα 20 € στα 10 € και η μακροχρόνια εφαρμογή των rebate / clawback, οδηγούν στην εξαθλίωση των επιστημόνων υγείας της χώρας, στην ιατρική μετανάστευση και στην αποστέρηση πολύτιμου ιατρικού δυναμικού στη χώρα μας. Καλοί οι εορτασμοί για την επέτειο 11 ετών από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, αλλά οι ιατροί ειδικοτήτων που συνεργάζονται δεν μπορούν να παραμένουν καθηλωμένοι στα οικονομικά δεδομένα της εποχής εκείνης, όταν έχουν επωμιστεί κάθε είδους επιπλέον έξοδα, απαραίτητα για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας και εξειδικευσης στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων πολιτών.

Ζητούμε την ΑΜΕΣΗ καθολική κατάργηση των μνημονιακών περικοπών, την επαναφορά της αποζημίωσης της επίσκεψης στα 20€ και την κατάργηση του clawback και των καταχρηστικών περικοπών αποζημίωσης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος          Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

16 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά όλα αυτά αλλά υπάρχει μια σημαντική παράλειψη το π.δ. που καθορίζει τις τιμές βάσης πάνω στις οποίες υπολογίζονται οι μειώσεις των ασφαλιστικών τιμών είναι του 1991 , 32 χρόνια πριν. Έκτοτε ο πληθωρισμός τρέχει με 230% πάνω στον οποίο θα πρέπει να υπολογισθεί και η διολίσθηση του ευρώ που οδηγεί σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαστηριακών στο 330% που σημαίνει ότι, για να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των εργαστηριακών οι τιμές του π.δ θα πρέπει να αυξηθούν κατά 3,3 φορές και να καταργηθεί και το rebate & το clawback. Είναι πρωτοφανές την οικονομική δυσπραγία του εργοδότη να την επωμίζονται οι εργαζόμενοι και όχι οι ωφελούμενοι που είναι ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι του. Ο λαϊκισμός που χαρακτηρίζει όλα τα κόμματα εξουσίας οτι δεν μπορούν μα επιβαρύνονται οι πολίτες για την υγειονομική τους περίθαλψη θέτει ευθέως το ερώτημα οι εργαστηριακοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αυτής της χώρας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μην υπογραφατε συμβασεις κυριοι συναδελφοι .Ας κανατε ιατρικη μονοι σας με το σπαθι σας και τις ικανοτητες σας ,οχι με τα χαρτακια .Τωρα λουκετο και οικονομικη ασφυξια και σας αξιζει μεχρι τελους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω δεν θελω να εχω συμβαση ειμαι ενα μικρο εργαστηριο μου λετε ποιος θα ερθει στο εργαστηριο μου εαν δεν εχω συμβαση ενω γυρω μου υπαρχουν οι ομιλοι σουπερ μαρκετ υγειας που μονο ιατρικη δεν κανουν.Αλλα τους στελνουν ολοι οι κλινικοι ......

      Διαγραφή
    2. Δεν είμαστε όλοι γόνοι η σωγαμπροι σαν και εσένα 8.54

      Διαγραφή
    3. Για πειτε μας το ονοματακι σας να γνωριζουμε ποιος μιλαει παρακαλω.ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ βιοπαθολογος.

      Διαγραφή
    4. Μάσα την επιδότηση του πεθερού προικοθήρα 8.54 και άσε τις εξυπνάδες που λειτουργείς εργαστήριο.....χωρίς σύμβαση!

      Διαγραφή
    5. Βάλε και κανα ονοματάκι ,πανέξυπνε 8,45

      Διαγραφή
    6. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ,ΑΝ ΕΙΣΑΙ,ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ 8.45…..

      Διαγραφή
    7. Tο καταλαβαινω ,τα επαγγελματικα λαθη και οι αστοχες επιλογες πονανε ,αλλα δεν ειναι αλλοθι το να καλυπτεσθε πισω απο βουνα χαρτακια .Αν ουδεις υπεγραφε συμβασεις ,δεν θα υπηρχε κανενα προβλημα και ο γιατρος θα απολαμβανε το κυρος που του αξιζει ,ως αφροκρεμα της κοινωνιας .Επισης θα ειχαμε και στοιχειωδως αξιοπρεπεις συλλογους ,αντι για τα θλιβερα κομματικα υποκαταστηματα που εχουμε τωρα και που λειτουργουν ως εφαλτηρια ικανοποιησης προσωπικων φιλοδοξιων.Δυστυχως τωρα τα πραγματα ειναι ασχημα και η υποταγη στις ορεξεις του καθε πανασχετου με την υγεια δεδομενη .Βεβαια ,η πλιειοψηφια βολευεται με το χαλι αυτο και δεν θελει τιποτε να αλλαξει .

      Διαγραφή
    8. Αναφέρεσαι σε ενα ιδεατό κοσμο ιδανικα φτιαγμένο στη φαντασια????

      Διαγραφή
  3. Ελλειψη σοβαροτητας και ιατρικων ικανοτητων? κανενα προβλημα .κανουμε συμβαση με εοπυυ και αβερτα τα χαρτακια και τα ταξιδακια...και μετα φωναζουμε κιολα .θελει πολυ θρασος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι 8:10 και 8:45μμ…βάζω στοίχημα ότι η μοναδική σχέση που έχετε με τα εργαστήρια είναι όταν πήγατε να κάνετε εξετάσεις για υπογονιμότητα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ονοματακι δεν βλεπω να εχεις γραψει ακομα.Οταν σταματησεις να κρυβεσαι τοτε θα σε παρουμε στα σοβαρα.Μεχρι τοτε θα εισαι ενας τσαμπα μαγκας πισω απο το πληκτρολογιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οντως!!!Μας προκαλει με τις αναρτήσεις του κ κρυβεται πισω απο την ανωνυμία… Ειναι ενας τροπος αυτοϊκανοποίησης αυτος?? Βρες κατι αλλο να ασχοληθεις πανέξυπνε κ υπερτυχερε άγνωστε!!!!!Το ενδιαφερον σου κουράζει…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ειμαι σοβαρος συναδελφος που θελει το γιατρ ψηλα ,εκει που του αξιζει και οχι εκει που τον εχετε καταντησει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή