Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Θριάσιο: Μετακινούνται γιατροί στα νησιά και αποδυναμώνονται τα νοσοκομεία της Αττικής

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑTROPEDIA

Περαιτέρω αποδυνάμωση υφίστανται οι ήδη αποδεκατισμένες νοσοκομειακές δομές της Αττικής, εξαιτίας της μετακίνησης γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών κατά την τουριστική περίοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο κυρίως στο αναισθησιολογικό και χειρουργικό τμήμα, με αποτέλεσμα πάνω από 1.000 ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση, να βρίσκονται σε λίστες αναμονής που αγγίζουν τους 8 μήνες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) αποφάσισε τη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Θριάσιο Νοσοκομείο σε νησί του Αιγαίου, απόφαση που εκτέλεσε ήδη η διοίκηση του Θριάσιου παρά την αρνητική εισήγηση της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Τα ήδη μεγάλα προβλήματα του χειρουργικού τομέα, επιδεινώθηκαν εξαιτίας αυτής της τελευταίας μετακίνησης, σημειώνουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

«Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων του Θριάσιου Νοσοκομείου, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν. Λειτουργούν μόνο 5 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (Χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1000 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή, που συχνά ξεπερνάει και τους 8 μήνες. Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) και καθαριστών», τονίζουν συγκεκριμένα.
«Το πρόβλημα μεταφέρεται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο»

Η πρόσφατη απόφαση της 2ης ΥΠΕ (με ημερ. 18/5/2023) για τη μετακίνηση του αναισθησιολόγου, επέφερε πρόσθετη αποδυνάμωση του Αναισθησιολογικού τμήματος με επιδείνωση της λειτουργίας των Χειρουργείων.

Και το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

«Για άλλη μια φορά, αντί για την ενίσχυση των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό, επιλέγεται η μετακίνηση γιατρών, που μεταφέρει το πρόβλημα των ελλείψεων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Προσθέτουν δε πως αντί για προσλήψεις αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού και καθαριστών με επείγουσες διαδικασίες για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσφατο νόμο, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Θριάσιο νοσοκομείο που θα οδηγήσει σε παραπέρα επιδείνωση της λειτουργίας των Χειρουργείων και ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Μετά τις εκλογές, είναι ανάγκη -όπως λένε- να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για:

► προκήρυξη και κάλυψη των 2 κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων. Τροποποίηση του οργανισμού του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ με σύσταση 4 τουλάχιστον επιπλέον θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων

► ενίσχυση του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων με προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να δοθούν οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας

► μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων εργαζομένων.

2 σχόλια:

  1. Οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού που προτείνεται από τους εργαζόμενους του Θριάσιου νοσοκομείου, αλλά κι από όλους τους αντίστοιχους ιατρικούς φορείς θα καθυστερήσουν τουλάχιστον ενάμιση με δύο έτη, καθώς θα πρέπει μετά τις εκλογές να συσταθούν νέα συμβούλια κρίσεων ανά ΥΠΕ και συμβούλια επιτροπών συνεντεύξεων ιατρών ανα νοσοκομείο Κατά συνέπεια η παραπάνω πρόταση είναι μη ρεαλιστική και γίνεται για να γίνεται. Τα προγράμματα εφημεριών του επόμενου μήνα των νοσοκομείων όπου γίνονται οι αποσπάσεις δεν είναι εφικτό να καταρτιστούν. Κατά συνέπεια οι αποσπάσεις ιατρών από τα κέντρα είναι μονόδρομος Και ειναι η μοναδική εφικτή λύση αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ή μάλλον καλύτερα και την επόμενη τετραετία. Θα πρέπει καταρχάς να μπει η σωστή διάγνωση του προβλήματος και η εφικτή και ρεαλιστική λύση αυτού .Μέχρι τότε αναμονή. Άλλωστε ο λαός αποφάσισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο μαλιστα ειναι σοβαρο προβλημα ,σε αντιθεση με την ελλειψη γιατρων στα νησια ,που δεν αποτελει προβλημα διοτι ,αν αποτελουσε ,θα ειχε λυθει .Δεν τους θελουν οι τοπικες κοινωνιες ,ουτε η Πολιτεια δινει σοβαρα κινητρα ,αλλα απαξιωνει το γιατρο .Αεροδιακομιδες λοιπον και θανατοι μεχρι να δυσει ο ηλιος ή μεχρι καποιος σοβαρος υπυγ λυσει το θεμα ,που ειναι απλο να λυθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή