Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Συντονιστικό: Τα rapid tests για οποιοδήποτε νόσο πρέπει να πραγματοποιούνται από αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς Π.Φ.Υ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Προς
ΠΙΣ
Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας
Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις

Αθήνα, 20/06/2023

Τα rapid tests για οποιοδήποτε νόσο πρέπει να πραγματοποιούνται από αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς Π.Φ.Υ.

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. στηρίζει τις ενέργειες της ΠΟΣΙΠΥ και του ΣΙΔΕΙΔΕΛ αναφορικά με την μη διενέργεια των rapid tests (είτε αφορά τον Covid 19, είτε τον H1N1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ) από τα φαρμακεία. Πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις, και για το λόγο αυτο θεωρούμε ότι αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία το να πραγματοποιούνται εξετάσεις σε μη αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς Π.Φ.Υ.

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αποστείλει επιστολή από τις 27/04/2023 όπου ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας να καταργήσει τη δυνατότητα διενέργειας rapid test για τον κορωνοϊό από τα φαρμακεία, αφού πλέον δεν συντρέχει καμία επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιούνται από μη αδειοδοτημένους φορείς τέτοιου είδους εξετάσεις.

Ζητάμε ξανά, από τον επόμενο Υπουργό Υγείας, να προβεί σε αυτήν την αυτονόητη κατάργηση της δυνατότητας διενέργειας των rapid test από τα φαρμακεία, ρητά ως μη εξουσιοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικής φροντίδας, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας!

Τέλος, ζητάμε από τον ΠΙΣ, όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς να βγάλουν οδηγίες ώστε τα μέλη τους να αποδέχονται αποτελέσματα τέτοιων εξετάσεων μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και με υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού όπως επιβάλει η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική.

Άλλωστε οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή ή συνδρομή για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν οι ασθενείς μετά από ύπαρξη θετικού test πρέπει να δίνονται αποκλειστικά από ιατρό.

Παρακαλούμε θερμά για τις ενέργειές σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ

Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ   Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

2 σχόλια:

  1. οχι βεβαια ,χανει το χαρακτηρα της η εξεταση ,πρεπει και στα περιπτερα να ειναι διαθεσιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να καταργηθεί κι ο εμβολιασμός στα φαρμακεία.Αυτοί που τον επέτρεψαν τόσο άσχετοι ήταν που δεν είχαν ακούσει ότι υπάρχουν ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΕΣ μεν,αλλά υπαρκτές οξείες και βαρειές ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν μπορούν να αντιδράσουν και βοηθήσουν οι βοηθοί των φαρμακείων ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ Ι!!! αν και όταν προκύψουν;;;
    Κων/νος Καρύδης Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή