Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Υπουργείο Υγείας: «Πράσινο» το κτίριο της Αριστοτέλους μετά την ενεργειακή αναβάθμιση του

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Σε νέες αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις θα ασκήσει τα καθήκοντά της, η νέα πολιτική ηγεσία που θα αναλάβει μετά τις εκλογές το "τιμόνι" του Υπουργείου Υγείας.

Σε συνολικό “λίφτινκ” στις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις του κεντρικού κτιρίου που στεγάζει το Υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους 17, αναμένεται να προχωρήσουν το δεύτερο 6ημηνο του 2023 οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες.

Το έργο της κτιριακής αναβάθμισης που έχει ήδη δρομολογηθεί και φέρει τον τίτλο «Παρεμβάσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές (Η/Μ) εγκαταστάσεις και αρχιτεκτονικές διαρρυθμίσεις στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υγείας επί της οδού Αριστοτέλους 17 στην Αθήνα», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στατικότητας, αλλά και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του πεπαλαιωμένου κεντρικού κτιρίου που στεγάζει όλες τις υπηρεσίες.

Η δράση αυτή -με δαπάνη που αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ– συμβαδίζει με τον Αναπτυξιακό Στόχο της Πράσινης Ανάπτυξης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και με τον Άξονα Προτεραιότητας «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων τομέα υγείας» 2021-2025 του Υπουργείου Υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα, αναμένεται έως το 2025 να ολοκληρωθεί η κτιριακή αναβάθμιση 80 Νοσοκομείων (και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών – ΤΕΠ στα νοσοκομεία άνω των 300 κλινών), αλλά και 156 Κέντρων Υγείας.

Ένα έργο ύψους σχεδόν 700 εκατ. ευρώ (380 εκατ. για τα Νοσοκομεία και 275 εκατ. για τα Κέντρα Υγείας) με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην αναβάθμιση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή (18.06.23).

“Έχουμε δώσει πολύ έμφαση στο πρόγραμμά μας στην αναμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μας, αλλά και στην ριζική ουσιαστική ανακαίνιση 156 Κέντρων Υγείας. Για όλα αυτά υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δισ. ευρώ συνολικά. Δηλαδή περίπου 8% των συνολικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας από τις επιχορηγήσεις του Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην Υγεία”, σημείωσε συγκεκριμένα.


Τα έργα κρίθηκαν απαραίτητα εξαιτίας της παλαιότητας των κτιρίων και υποδομών του ΕΣΥ, ενώ οι προτεραιότητες αναμένεται να καθοριστούν μετά από μελέτες που ήδη έχουν ξεκινήσει να εκπονούνται.

Οι κτιριακές υποδομές του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν κτίρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και χαρακτηριστικών. Αποτελούν, μάλιστα, πόλους ιδιαίτερης βαρύτητας που επηρεάζουν το τοπικό οικιστικό περιβάλλον, όπως αναφέρεται στην περιγραφή του έργου.

Επίσης, είναι μεγάλης ηλικίας και υστερούν σημαντικά από πλευράς ενεργειακής απόδοσης έχοντας πεπαλαιωμένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

“Στερούνται πάσης φύσεως διατάξεων και εξοπλισμού που θα συνέβαλαν θετικά στην ενεργειακή τους απόδοση. Επιπλέον, ο μεγάλος όγκος τους σε συνδυασμό με την πληθώρα εργαζομένων και επισκεπτών στους χώρους των σημαντικοτέρων εξ αυτών προϋποθέτουν την εντατική λειτουργία συστημάτων κλιματισμού που επιβαρύνει την ενεργειακή τους απόδοση”, αναφέρεται συγκεκριμένα.

Ποια έργα θα πραγματοποιηθούν στη οδό Αριστοτέλους

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, τονίζεται πως η λειτουργική αναβάθμιση και η καλύτερη ενεργειακή απόδοση των Υποδομών του Υπουργείου Υγείας θα συμβάλει, επίσης, και στην ανάπτυξη του γειτνιάζοντος αστικού περιβάλλοντος.

Τα οφέλη που απορρέουν, όπως αναφέρεται είναι πολλαπλά, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ενεργειακής απόδοσης, της σημαντικής εξοικονόμησης κόστους, της βελτιωμένης άνεσης και παραγωγικότητας των εργαζομένων και της αξιοσημείωτης μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κτιρίου.

Οι μελέτες των ΗΜ εγκαταστάσεων και των αρχιτεκτονικών διαρρυθμίσεων του κτιρίου περιλαμβάνουν επιμέρους μελέτες σχετικά με την:Ενεργητική πυροπροστασία
Πυρανίχνευση
Πυρόσβεση
Ισχυρά ρεύματα
BMS
Αποχέτευση
Δίκτυο κλιματισμού με νερό
Δίκτυο Ύδρευσης
Ασθενή ρεύματα αίθουσας τύπου και διαλέξεων
Παθητική πυροπροστασία
Μελέτη προσβασιμότητας ΑΜΕΑ
Αναδιαμόρφωση χώρων WC

“Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος, αποδοτικός και φιλόξενος χώρος που θα προάγει την ευημερία των υπαλλήλων και των επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα αποτελεί παράδειγμα της αφοσίωσης του Υπουργείου στην υπεύθυνη διαχείριση των πόρων και την περιβαλλοντική διαχείριση”, καταλήγουν οι ειδικοί που συνέταξαν την περιγραφή του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου