Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Προς απόσυρση η ρύθμιση για «κούρεμα» στη συνταγογράφηση του Διαβήτη από τους Γενικούς Γιατρούς μετά τις αντιδράσεις

Προς απόσυρση η ρύθμιση για «κούρεμα» στη συνταγογράφηση του Διαβήτη από τους Γενικούς Γιατρούς μετά τις αντιδράσεις

Σάλος προκλήθηκε στους Γενικούς Γιατρούς μετά τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση για τον Διαβήτη

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αποσύρει το υπουργείο Υγείας άρον άρον τη ρύθμιση που είχε προωθήσει και προέβλεπε το «κούρεμα» στη συνταγογράφηση του Διαβήτη από τους Γενικούς Γιατρούς. Ένα θέμα που αποκάλυψε το HealthReport.gr και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους Γενικούς Γιατρούς.

Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες ενσωματώθηκε ρύθμιση στην ΗΔΙΚΑ και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που απαγόρευε στους Γενικούς Γιατρούς να χορηγήσουν θεραπείες σε ασθενείς αν παρουσιάσουν οξεία απορρύθμιση του Διαβήτη. Και αυτό διότι το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης «μπλοκάρει» την όποια αλλαγή. Αντίθετα επιτρέπει την αλλαγή θεραπείας σε άλλες ειδικότητες.

Κάτι που θα μπορούν να πράττουν πια μόνο οι Παθολόγοι, οι Ενδοκρινολόγοι αλλά και οι Παιδίατροι για τους μικρούς ασθενείς.

Η αλλαγή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έγινε αντιληπτή από τους Γενικούς Γιατρούς μέσα στο Σαββατοκύριακο και προκάλεσε αναστάτωση, με αποτέλεσμα τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου να επισκεφθούν εσπευσμένα το υπουργείο Υγείας για να λυθεί το πρόβλημα.

Άλλωστε ο φόβος ήταν ότι μπορεί οι περιορισμοί αυτοί να επεκταθούν και σε άλλες θεραπείες για τον Διαβήτη όπως για παράδειγμα στις νέες ενέσιμες.

Προς απόσυρση η ρύθμιση για τον Διαβήτη

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ Ανάργυρος Μαριόλης με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας ζήτησε να αρθεί άμεσα η απόφαση για το θέμα του περιορισμού στους γενικούς οικογενειακούς ιατρούς στο πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη τ2.

Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος έλαβε τη δέσμευση ότι εντός της εβδομάδος θα αρθούν τα προειδοποιητικά μηνύματα της ΗΔΙΚΑ.

Δείτε παρακάτω τι εμφανίζεται στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ όταν Γενικός Γιατρός επιχειρεί να συνταγογραφήσει για τον Διαβήτη:

Με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας, έως το τέλος της εβδομάδος, όλες οι ειδικότητες που διαχειρίζονται το διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων και των Γενικών Οικογενειακών Ιατρών, θα έχουν ισότιμη συμμετοχή στη διαχείριση των ασθενών με διαβήτη σύμφωνα με τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες.

2 σχόλια:

  1. Πληρώστε αδρά τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις ατόμων που έκαναν 10 μήνες εκπαίδευση στην Παθολογία και μετά στείλτε τον λογαρισμό στις φαρμακευτικές εταιρείεσ ως claw back και rebate.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει ρε επιστήμονα

    ΑπάντησηΔιαγραφή