Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Προσωπικός γιατρός: Νέα κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό μετά τις κάλπες για να πάρει μπρος η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Προσωπικός γιατρός: Νέα κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό μετά τις κάλπες για να πάρει μπρος η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Νέα κίνητρα μετά τις εκλογές ώστε ο Προσωπικός γιατρός να δώσει εκκίνηση στην ΠΦΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Νέα κίνητρα έρχονται μετά τις εκλογές, αφού ο «Προσωπικός Γιατρός» πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως ώστε να πάρει μπρος και η πολυσυζητημένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του νέου ΕΣΥ.

Ο Προσωπικός Γιατρός άλλωστε μέχρι σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για όλες τις κυβερνήσεις είτε τον ονόμασαν προσωπικό είτε οικογενειακό. Και αυτό διότι ο θεσμός δεν προχωρά ομαλά ώστε να γίνει επανεκκίνηση και στις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δώσουν ανάσα στα νοσοκομεία.

Εκτός αυτού βέβαια ο προσωπικός γιατρός αποτελεί και δέσμευση της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας

Οι ομάδες εργασίας στο υπουργείο Υγείας έχουν έτοιμα κάποια σχέδια για να στηριχθεί ο προσωπικός γιατρός μετά τις εκλογές, αλλά θα πρέπει να επανεξετασθούν από την επόμενη κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία. Βέβαια όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη υπάρχουν τα σχέδια για να προχωρήσει ο θεσμός.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αλλά και θεσμικές τροποποιήσεις που μπορεί να προσελκύσουν το ιατρικό προσωπικό για να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα περίπου οι μισοί πολίτες διαθέτουν προσωπικό γιατρό, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καν να συζητείται ο προσωπικός παιδίατρος ώστε να διευκολύνονται και οι γονείς με τα παιδιά τους που σήμερα πληρώνουν όλες τις επισκέψεις από την τσέπη τους. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Προσωπικός γιατρός για παιδιά: Γιατί λένε όχι οι Παιδίατροι – Όλοι οι λόγοι»

Οι λιγοστοί ιδιώτες γιατροί που δήλωσαν συμμετοχή δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των δικαιούχων (περίπου 8 εκατ. πολίτες) έστω κι αν έχουν προστεθεί υποχρεωτικά και οι γιατροί του δημοσίου (2.241 των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

Ο «προσωπικός γιατρός» παραμένει στάσιμος καθώς λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου δεν δόθηκαν επιπλέον κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό της χώρας.

Οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι είναι δεσμευτικό το πλαίσιο για να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα, αφού θα πρέπει να περιορισθούν στους πολίτες που θα έχουν εγγράψει στη λίστα τους, μια που το ωράριο δεν θα τους επιτρέπει να βλέπουν ασθενείς ιδιωτικά.

Έτσι θα πρέπει να περιορισθούν και στα εισοδήματα που προβλέπονται για τον «προσωπικό γιατρό», εισοδήματα που μάλιστα θα είναι και φορολογημένα.

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η επιχειρηματολογία των ιδιωτών γιατρών, αφού εκτός των άλλων εκτιμούν ότι τα ιδιωτικά τους ιατρεία θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους τη στιγμή όμως που οι ίδιοι καλύπτουν όλα τα έξοδα.

Γι αυτό μάλιστα οι Παιδίατροι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν καθόλου στον θεσμό, εάν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα οικονομικά τους αιτήματα.

Προσωπικός γιατρός με αλλαγές μετά τις δεύτερες εκλογές

Η ΝΔ εάν σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες, σκοπεύει να κάνει σημαντικές αλλαγές στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Αναμένεται να αλλάξει τα οικονομικά κίνητρα, δίνοντας βέβαια ελάχιστα περισσότερα χρήματα, αλλά θα τροποποιήσει τις υποχρεώσεις και το ωράριο των γιατρών.

Ήδη έχουν μελετηθεί τα μοντέλα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να αξιοποιηθεί το μοντέλο της Ολλανδίας που θεωρείται επιτυχημένο.

Με βάση αυτό, οι προσωπικοί γιατροί αμείβονται τόσο κατά κεφαλή όπως είναι στη χώρα μας αλλά και κατά πράξη, σε μικρότερο ποσοστό βέβαια.

Δηλαδή εάν πραγματοποιούν για παράδειγμα μία εξειδικευμένη εξέταση που δεν θα περιλαμβάνεται στο αρχικό πακέτο, θα πληρώνονται ξεχωριστά και επιπλέον.

Αντίστοιχο εγχείρημα έχει γίνει στην χώρα μας και με τους καρδιολόγους που πληρώνονται και κατά πράξη με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ταυτόχρονα αναμένεται να «χαλαρώσει» κάπως το δεσμευτικό πλαίσιο ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εξετάζουν και ιδιωτικά κάποιους ασθενείς οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να ορισθεί και ανώτατος αριθμός επισκέψεων στον προσωπικό γιατρό που δικαιούται ο κάθε πολίτης και από κει και πέρα οι υπόλοιπες θα χρεώνονται και θα πληρώνονται με χρήματα των ασθενών.

7 σχόλια:

  1. Ο ορισμος της διαχρονικης διακομματικης αποτυχιας ,διοτι καποιοι επιθυμουν να κανουν τη δουλεια τους με λιγα χρηματα .Οι γιατροι δεν ειναι υπαλληλοι στα ιατρεια τους ,ας το καταλαβουν καποιοι αυτο .Φυσικα οι συλλογοι ειναι εναντιον μας και στον τομεα αυτο ,δεν πρεπει να προκαλει εντυπωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντως ειναι φρονιμο να μην δειξουμε εμπιστοσυνη σε ενα διαχρονικα ανξιοπιστο κρατος και να αγνοησουμε πληρως το θεσμο αυτον ,ως ελαχιστο δειγμα σοβαροτητας προς τον εαυτο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θολούρα.....και λογοδιαρροια χωρίς τίποτα νέο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος ηλιθιος θα πληρώνει ενώ δικαιούται τζάμπα? Ότι να ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ δεν διάβασα καμία αλλαγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανένας φυσιολογικός γιατρός που έχει πάρει πτυχίο ιατρικής δεν έχει ακολουθήσει ούτε θα ακολουθήσει αυτές τις πολιτικές αλχημείες !!
    Αυτές τις θέσεις θα καλύπτουν τα κομματικά στελέχη τα οποία θα βουλώνουν τις τρύπες του συστήματος !συνταξιούχοι με μειωμένες απολαβές και άλλες άδειες(άυλες )!! λευκές μπλούζες
    Ο πολίτης έχει καταλάβει ότι τους καλούς γιατρούς δεν μπορείς να τους βρεις στο μπακάλικο της γειτονιάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Latos kiro Mastorakova ,igo pai prosopika giatro opou teli comissar .Imis Dagestan ligo psomi ke nero ke ligo vodka ola kala

    ΑπάντησηΔιαγραφή