Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Άρχισαν οι πρώτοι «πονοκέφαλοι» για Χρυσοχοΐδη – Στα κάγκελα διαγνωστικά εργαστήρια και γιατροί για κούρεμα 45% – Φόβοι για λουκέτα

Άρχισαν οι πρώτοι «πονοκέφαλοι» για Χρυσοχοΐδη – Στα κάγκελα διαγνωστικά εργαστήρια και γιατροί για κούρεμα 45% – Φόβοι για λουκέτα

Διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα ποσά επιστροφής

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ξεκίνησαν οι δυσκολίες στο υπουργείο Υγείας και για τον νέο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα αλλά και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται έντονα για τα νέα ραβασάκια που έλαβαν και καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ ακόμη και το 45% από τα εισοδήματα τους για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο δύσκολος τομέας της Υγείας βρίσκει τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπροστά σε χρόνια προβλήματα τα οποία όμως διογκώνονται και πρέπει να λυθούν άμεσα. Άλλωστε οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων αλλά και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών φοβούνται πως πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Οι υπέρογκες περικοπές που καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback έφθασαν τον μήνα Μάρτιο ακόμη και το 45% για κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις, επειδή υπάρχει υπέρβαση στην προϋπολογισθείσα δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ειδικότερα για τον μήνα Μάρτιο το κούρεμα που ήρθε μέσω clawback αγγίζει και το 45% σε κάποιες εξετάσεις, όπως καταγγέλλει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ.

Γι αυτό και οι εκπρόσωποι του κλάδου (Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.) ζητούν άμεσα συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδη προκειμένου να του εκθέσουν το πρόβλημα που προκύπτει.

Και ποιοτικά κριτήρια και clawback

Οι υπέρογκες περικοπές προκύπτουν σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων, επειδή το συνολικό κονδύλι που διατίθεται για διαγνωστικές εξετάσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένο και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Την ώρα μάλιστα που το 90% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις είναι 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται κοστίζουν κοντά 650 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι τη διαφορά μετά των 480 εκατ. ευρώ και των 650 εκατ. ευρώ να πρέπει να την πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ενώ το υπουργείο Υγείας επέβαλε ποιοτικά κριτήρια για την αποζημίωση των διαγνωστικών εργαστηρίων και ιατρείων (προς ώρας μόνο για μαγνητικές και αξονικές), συνεχίζει να επιβάλει clawback, αν και είχε δεσμευτεί για την κατάργησή του.

Και το ζήτημα είναι ότι πλέον στον ΕΟΠΥΥ δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι οι εξετάσεις που συνταγογραφούνται υλοποιούνται κιόλας. Και αυτό διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεγάλο ποσοστό κάποιες εξετάσεις χρεώνονται πλασματικά ενώ δεν γίνονται ποτέ.

11 σχόλια:

  1. Με -45% cb -23%εφορια -παλαιότερα χρωστούμενα ….και τα δαχτυλίδια να κλέβεις από τους ασθενείς σου !!!!δεν επιβιώνεις !!
    Πρέπει άμεσα να μαζευτούν οι εργαστηριακοί γιατροί σε πανελλαδικό επίπεδο
    Το medispin και η Κα Μαστοράκου είναι μια καλή αφετηρία για οργάνωση !!!
    Τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά όπως πάνε από το 2013 !!!!και μετά …θα γίνουν κόλλυβα για τον πεθαμένο εργαστηριακό !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειαζεται ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ λοιπον ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ!!ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ Κ ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΕΙ!!!!ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ κ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΜΕ ΞΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ!!!ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ !!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΡΤΕ ΜΠΡΟΣ ΟΛΟΙ !!! ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ …..ΩΣ ΕΔΩ…..

      Διαγραφή
  2. Μητσοτάκης 50% την άλλη φορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε να πρασινίσουμε
    και πράσινα να ζήσουμε
    κι από την πρασινάδα μας
    να φάει κι η γελάδα μας
    Χάρυ Κλυν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΣΑ ...ΚΑΡΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ CLAWBACK!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ πια λουκέτα εδώ ανοίγουν συνέχεια πρότυπα και σύγχρονα διαγνωστικά. Ψευδεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλυντήρια τα λέμε εμείς στα χωριά μας …ψυχών και λαδο -ναρκω -χρημάτων

      Διαγραφή
    2. Καλε, σωπάτε τωρα…..Τι σημαινει αυτο δλδ ;;Οτι ολα καλα ηηη οτι ειναι μακρια νυχτωμένοι;; Σκεφτείτε λιγο τι γράφετε κ ρωτηστε κ κα ενα ιδιωτη εργΣτηριακο τι συμβαινει στην πραξη…..Εκτος αν σας αρεσει να προκαλειτε……Αυτο βεβαια μας αφηνει Παγερά Αδιάφορους!!!!

      Διαγραφή
  6. ΕΠΊΣΗΣ ΜΗΝ ΑΡΧΊΣΕΤΕ ΑΠΌ ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟ ΘΑ ΘΑ ΘΑ.ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΏΣΕΙ ΚΆΠΟΙΟ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΏΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Η ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΤΑΧΤΖΗΔΕΣ ΠΟΎ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΕΚΤΕΛΟΎΝ. ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΠΊΣΗΣ ΜΗΝ ΑΡΧΊΣΕΤΕ ΑΠΌ ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟ ΘΑ ΘΑ ΘΑ.ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΏΣΕΙ ΚΆΠΟΙΟ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΏΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Η ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΤΑΧΤΖΗΔΕΣ ΠΟΎ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΕΚΤΕΛΟΎΝ. ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΑΣ ????????????? ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΑΓΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ?????????? ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΕΡΓΙΑ
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ !!!!!!!!!!!!!!! ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΟΛΥΒΑ ........... Α ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ !!!!!!!!!! ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή