Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Στα κάγκελα οι Γενικοί Γιατροί – «Ψαλιδίστηκε» η συνταγογράφηση για τον Διαβήτη

Στα κάγκελα οι Γενικοί Γιατροί – «Ψαλιδίστηκε» η συνταγογράφηση για τον Διαβήτη

Με ποια αλλαγή στον Διαβήτη είναι έξαλλοι οι Γενικοί Γιατροί

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Σε «ψαλίδισμα» στη συνταγογράφηση που πραγματοποιούν οι Γενικοί Γιατροί για τον Διαβήτη προχώρησε το υπουργείο Υγείας, αφού η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να τροποποιεί τη θεραπεία για τη νόσο και να χορηγεί ινσουλίνη σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον ειδικά όταν ο ασθενής χρειάζεται νέα αγωγή.

Οι Γενικοί Γιατροί είναι ανάστατοι καθώς πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πολλούς ασθενείς που μπορεί να παρουσιάσουν οξεία απορρύθμιση του Διαβήτη και θα πρέπει να αλλάξουν την αγωγή τους. Και αυτό διότι το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης «μπλοκάρει» την όποια αλλαγή. Αντίθετα επιτρέπει την αλλαγή θεραπείας σε άλλες ειδικότητες.

Αυτό το μήνυμα διαβάζουν οι Γενικοί Γιατροί που προσπαθούν να χορηγήσουν ινσουλίνη αλλάζοντας μία θεραπεία για τον Διαβήτη

Κάτι που θα μπορούν να πράττουν πια μόνο οι Παθολόγοι, οι Ενδοκρινολόγοι αλλά και οι Παιδίατροι για τους μικρούς ασθενείς.

Με «μπλόκο» οι Γενικοί Γιατροί αλλά και οι απομακρυσμένοι ασθενείς

Η αλλαγή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έγινε αντιληπτή από τους Γενικούς Γιατρούς μέσα στο Σαββατοκύριακο, έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο, ο οποίος φοβάται ότι μπορεί οι περιορισμοί αυτοί να επεκταθούν και σε άλλες θεραπείες για τον Διαβήτη όπως είναι οι νέες ενέσιμες.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί εδώ και καιρό από το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ενώ τώρα ενσωματώθηκε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου πάντως ετοιμάζονται να προσφύγουν ακόμη και σε νομικά μέτρα εάν δεν τροποποιηθεί η απόφαση.

Το ζήτημα όμως είναι ότι η αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην εξυπηρέτηση των ασθενών με Διαβήτη και ειδικά αυτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στην περίπτωση που δεν θα έχουν κοντά τους Παθολόγο, Ενδοκρινολόγο θα πρέπει να μετακινούνται για να εντοπίσουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Πρόβλημα που εκτιμάται ότι θα παρουσιασθεί ιδιαίτερα σε χωριά και νησιά όπου υπηρετούν κυρίως Γενικοί Γιατροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου