Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ: Τι είναι και πότε θα επεκταθεί η κατ’ οίκον νοσηλεία για τους βαριά πάσχοντες

Πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ: Τι είναι και πότε θα επεκταθεί η κατ’ οίκον νοσηλεία για τους βαριά πάσχοντες

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κατ’ οίκον νοσηλεία για τους βαριά πάσχοντες

Μαρία Γλένη HR

Μετά από πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και με καθυστέρηση χρόνων ξεκίνησε να εφαρμόζει η νοσηλεία κατ’ οίκον για τους βαριά πάσχοντες στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται το νέο Πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, υπό τον υπεύθυνο ιατρό, Μιχάλη Νικολάου, όπου δέκα ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία τους στο σπίτι ενώ μέχρι τον επόμενο μήνα ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει φτάσει στους 80 ασθενείς.

Εξάλλου σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Άγιο Σάββα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση το προγράμματος αυτού μέσω του οποίου χορηγούνται θεραπείες σε καρκινοπαθείς στο σπίτι τους. Σκοπός είναι να μην υφίστανται ταλαιπωρία σε ουρές στα νοσοκομεία τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους αλλά και να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επιπλέον στόχος είναι η αποφόρτιση των δομών σε ένα ποσοστό που θα αγγίξει το 30%.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι θεραπείες κατ΄οίκον έχουν ξεκινήσει σε ασθενείς με καρκίνο μαστού και σύντομα θα επεκταθούν σε πάσχοντες με καρκίνο παχέος εντέρου και πνεύμονα.

Η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην εφημερίδα της κυβερνήσεως προβλέπει ότι στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ Οίκον νοσηλείας Hospital@Home, θα ενταχθούν εντός του 2023, οκτώ νοσοκομεία της χώρας, στα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025.

Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν το κόστος πρόσληψης του υγειονομικού προσωπικού αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι μετά τους ασθενείς με καρκίνο να ακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα κατ’ Οίκον νοσηλείας και για άλλες κατηγορίες ασθενών αλλά και για παιδιατρικούς ασθενείς που πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια.

Πώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα

Όπως προβλέπεται στην απόφαση οι υπηρεσίες Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας και Φροντίδας Υγείας παρέχονται από διατομεακές – διεπιστημονικές ομάδες, με δυναμικότητα επίβλεψης 100-120 ασθενών κατ’ έτος, οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες με τμήματα βραχείας- ημερήσιας νοσηλείας καθώς και με νοσηλευτικές κλίνες του Κέντρου Αναφοράς ή διασυνδεδεμένες με αυτό.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η επιλογή του ασθενή γίνεται από την ομάδα ΚΟΝ.

Οι θεράποντες ιατροί προτείνουν να εξεταστεί η δυνατότητα συνέχισης της νοσηλείας των ασθενών στο σπίτι, ενώ νοσηλευτές και ψυχολόγοι επιβεβαιώνουν για την καλή συνεργασία με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια του φροντιστή.

Τα κριτήρια ένταξης

Τα βασικά κριτήρια ένταξης ενός ασθενούς σε πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» περιλαμβάνουν:

• Ασθενείς υπό επεμβατικό μηχανικό αερισμό (ΕΜΑ) με συνεχή ή περιοδική εφαρμογή αναπνευστήρα,

• Ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη με μη ΕΜΑ>16ωρες και σύνθετα προβλήματα υγείας,

• Ασθενείς μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ με εμμένουσα αναπνευστική δυσχέρεια,

• Ασθενείς με τραχειοστομία μόνιμη ή πρόσκαιρη νοσηρότητα,

• Ασθενείς με διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο με εφαρμογή συσκευής υποστήριξης αναπνοής>16ώρες και σύνθετα προβλήματα υγείας (π.χ. παχυσαρκία-υποαερισμός-ΣΑΥΥ), στ)

Ασθενείς υπό χρόνια οξυγονοθεραπεία (ΧΟΘ) και συνοδό νοσηρότητα,

• Ασθενείς με διαταραχές σίτισης (Ρινογαστρικός καθετήρας – Γαστροστομία/Ειλεοστομία – Παρεντερική δια τροφή) και συνοδό νοσηρότητα,

Ασθενείς με ανάγκη για εντατική αναπνευστική ή κινητική φυσικοθεραπεία (π.χ. μετά σοβαρό τροχαίο ή εργατικό ή άλλο ατύχημα),

• Ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα,

• Ογκολογικοί ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας κατ’οίκον ή μπορούν να λάβουν θεραπεία κατ’οίκον

Πώς γίνεται η κατ΄οίκον χορήγηση θεραπείας

Για την χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον, ο θεράπων ιατρός, κρίνει με βάση τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες ότι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν ανοσοθεραπεία ή/και βιολογικούς παράγοντες στο σπίτι αντί για το νοσοκομείο

Γιατροί και νοσηλευτές, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ θα συμμετέχουν στη μεταφορά από το νοσοκομείο το σπίτι, όπου θα γίνονται καθημερινές επισκέψεις την πρώτη εβδομάδα, με τη συχνότητα των επισκέψεων στη συνέχεια να καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα ογκολογικά φάρμακα θα διαλύονται στο φαρμακείο του νοσοκομείου, θα τοποθετούνται σε ειδικά ψυγεία και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην οικία των ασθενών.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που συνεπικουρούν τον επιστημονικά υπεύθυνο όπως χειρουργούς, ωτορινολαρυγγολόγους, λοιμωξιολόγους κλπ.

2 σχόλια:

  1. Ασημαντη λεπτομερεια .Για ολα τα ωραια που περιγραφονται ,απαιτουνται χρηματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....τρέξτε να ψηφίσετε τώρα ελληνοζωα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή