Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Στρεπτόκοκκος Α: Εξαφανίστηκαν αντιβιοτικά και strep test από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Στρεπτόκοκκος Α: Εξαφανίστηκαν αντιβιοτικά και strep test από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Ο Στρεπτόκοκκος Α προκάλεσε μεγάλη ζήτηση σε αντιβιοτικά και strep test

HR

Ο Στρεπτόκοκκος Α συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία αλλά και ταλαιπωρία στους γονείς οι οποίοι δεν βρίσκουν αντιβιοτικά ούτε για δείγμα στη Θεσσαλονίκη.

Ελλείψεις σε αντιβιοτικά κατά του στρεπτόκοκκου και strep test από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί στην συμπρωτεύουσα με συνέπεια οι γονείς να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Σε μια περίοδο που ο στρεπτόκοκκος βρίσκεται σε έξαρση, τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως δήλωσε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, οι εταιρείες καλύπτουν περίπου το 10% των ποσοτήτων που οι ίδιοι χρειάζονται.

Χαρακτηριστικά ο Διονύσιος Ευγενίδης, ανέφερε ότι οι εταιρείες καλύπτουν περίπου το 10% των ποσοτήτων που οι ίδιοι χρειάζονται. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο της πόλης μέχρι να βρουν ένα κουτάκι που έχει περισσέψει για να πάρουν τα αντιβιοτικά που ζητούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο τα ράφια των φαρμακείων σταδιακά αδειάζουν και δίνονται με το σταγονόμετρο τα δύο αντιβιοτικά για την θεραπεία του στρεπτόκοκκου, η πενικιλίνη και η αμαξοκιλλίνη.

«Το τελευταίο διάστημα λόγω της έξαρσης υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη, αλλά σε ένα πιο γενικό πλαίσιο υπήρχε και νωρίτερα έλλειψη στα αντιβιοτικά. Έχουμε φτάσει στο σημείο που οι γονείς είναι προτιμότερο να τηλεφωνούν στα φαρμακεία για να δουν εάν υπάρχει διαθεσιμότητα και εφόσον λάβουν θετική απάντηση να προσέρχονται στα φαρμακεία, διαφορετικά, θα γυρνάνε όλη τη Θεσσαλονίκη για να βρουν».

Μεγάλη ζήτηση στα strep test

Μετά από τον τραγικό θάνατο του επτάχρονου παιδιού από την Ημαθία που κατέληξε στο Ιπποκράτειο, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στα αυτοδιαγνωστικά strep test από τους γονείς, οι οποίοι επικοινωνούν καθημερινά με τα φαρμακεία προκειμένου να μάθουν εάν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου