Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Κορωνοϊός: Πολλοί ασθενείς έχουν ακόμα μειωμένη όσφρηση και γεύση λόγω της COVID

Ρούλα Τσουλέα - ΙΑΤROPEDIA

Νέα, μεγάλη μελέτη για την COVID-19 αποκαλύπτει μία επίμονη, δυσάρεστη συνέπεια που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.

Πολλοί από τους ασθενείς που έχασαν την όσφρηση ή και τη γεύση τους μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ακόμα δεν τις έχουν ανακτήσει πλήρως, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως το σχεδόν 60% των ασθενών που είχαν νοσήσει το 2021 παρουσίασαν διαταραχή αυτών των αισθήσεων. Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν ένας στους τέσσερις δεν τις ανέκτησε πλήρως, ενώ σε μικρό ποσοστό δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση.

Με άλλα λόγια, σχεδόν 28 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στις ΗΠΑ έχουν απομείνει με μειωμένη όσφρηση και γεύση μετά την COVID, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Laryngoscope. Η μελέτη διεξήχθη σε 29.696 ασθενείς, τους οποίους είχε νοσήσει το 2021 ο κορωνοϊός.

Έναυσμα για τη διενέργειά της αποτέλεσε ένας ασθενής, ο οποίος έχασε 25 κιλά λόγω της ανοσμίας που του προκάλεσε ο κορωνοϊός, είπε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Neil Bhattacharyya, καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας στο Χάρβαρντ.

«Ο ασθενής αυτός δεν έτρωγε αρκετά διότι δεν απολάμβανε πια το φαγητό, με συνέπεια να πληγεί η υγεία του», είπε. «Ανέπτυξε επίσης κατάθλιψη, επειδή είχε χάσει την όσφρησή του. Όταν μιλάμε για την ανοσμία που προκαλεί ο κορωνοϊός, νομίζουμε ότι είναι ένα παροδικό σύμπτωμα. Υπάρχει όμως σημαντικός αριθμός ασθενών που δεν την ξεπερνούν».

Τα ευρήματα

Το 60,5% των ασθενών που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός ανέφεραν πως είχαν απώλεια όσφρησης (ανοσμία). Το 58,2% είπαν πως είχαν απώλεια γεύσης (αγευσία).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την ανάρρωσή τους το 72,2% των πασχόντων είχαν ανακτήσει πλήρως την όσφρησή τους. Από τους υπόλοιπους:Το 24,1% την είχαν ανακτήσει εν μέρει
Το 3,7% δεν είχαν καμία βελτίωση

Αντίστοιχα, απ’ όσους είχαν αγευσία, το 76,8% ανέκτησαν πλήρως τη γεύση τους. Από τους υπόλοιπους:Το 20,6% την ανέκτησαν εν μέρει

Το 2,6% δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση

«Η αξία αυτής της μελέτης είναι ότι εστιάζουμε σε μία ομάδα πασχόντων την οποία έχουμε παραμελήσει», εξήγησε ο Dr. Bhattacharyya. «Η απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης δεν είναι τόσο καλοήθης κατάσταση, όσο νομίζουν πολλοί. Μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση τροφής, σε απώλεια βάρους και – στις πιο σοβαρές περιπτώσεις – στην κατάθλιψη».

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλούσε ο κορωνοϊός σχετιζόταν με την εκδήλωση ανοσμίας και αγευσίας. Όσο πιο έντονα ήταν τα συμπτώματα των ασθενών, τόσο πιθανότερο ήταν να διαταραχθούν και αυτές οι αισθήσεις.

Επιπλέον, οι πιθανότητες να ανακτήσουν οι ασθενείς τις χαμένες αισθήσεις μειώνονταν κατ’ αναλογίαν με την σοβαρότητα της COVID-19.

Φωτογραφία: iStock

2 σχόλια:

  1. Ναι ρε παιδιά ισχύει...Ακόμα μπερδεύω τις μυρωδιές από κοκορέτσι, γαρδούμπα, κοντοσούβλι και φρυγαδέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή