Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Το σχέδιο Μητσοτάκη για να μειωθούν οι αναμονές στα χειρουργεία – Τι θα αλλάξει στο νέο ΕΣΥ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για να μειωθούν οι αναμονές στα χειρουργεία – Τι θα αλλάξει στο νέο ΕΣΥ

Τι σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συρρικνωθούν οι αναμονές στα χειρουργεία

Μαρία Γλένη HR

Οι καθυστερήσεις αλλά και οι αναμονές μηνών για ένα χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν χρόνια πληγή για το ΕΣΥ ενώ προκαλούν αφάνταστη ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν καρτερικά να χειρουργηθούν.

Οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού κυρίως αναισθησιολόγων, αλλά και οι πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και στα πολύ σοβαρά περιστατικά είναι μια ζοφερή πραγματικότητα για το πολύπαθο ΕΣΥ.

Το μείζον αυτό πρόβλημα εξάλλου το παραδέχθηκε και ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη δεσμεύθηκε ότι θα είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα επιλύσει.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στους σχεδιασμούς για να μειωθούν οι αναμονές και να ξεμπλοκάρουν οι λίστες χειρουργείων στο νέο ΕΣΥ είναι να προχωρήσουν άμεσα τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Βέβαια τα αγκάθια είναι πολλά καθώς ακόμη και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας δυσκολεύτηκε να εκδώσει διευκρινιστική υπουργική απόφαση για το πως θα αμείβονται οι γιατροί αλλά και πως θα χειρουργούνται οι ασθενείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της απογευματινές ώρες.

Καθόλου τυχαίο ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι θεσμοθετημένα εδώ και 20 χρόνια από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδείς κατάφερε να τα λειτουργήσει.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΥ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο σχεδιασμός προβλέπει, ο ΕΟΠΥΥ όπως και στις ιδιωτικές κλινικές θα καλύπτει τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) δηλαδή ουσιαστικά το νοσοκομείο για τα απογευματινά χειρουργεία.

Παρότι πρότυπο θα αποτελέσει ο ιδιωτικός τομέας όπου σήμερα ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 70% των εξόδων του νοσοκομείου για τους ασφαλισμένους του, στα δημόσια Νοσοκομεία ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να καλύψει πλήρως τα νοσήλια, ώστε ο ασθενής να αναλάβει μόνο την αμοιβή του γιατρού.

Από το ποσό που θα καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ, ένα μέρος θα κατευθύνεται προς τους νοσηλευτές, τους διοικητικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους που θα απασχολούνται στα απογευματινά χειρουργεία.

Οι ασθενείς όμως θα καλύπτουν πλήρως την αμοιβή των γιατρών, ενώ η αμοιβή τους θα καθορίζεται με βάση τον κατάλογο των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες πληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές ξεχωριστά και διαφορετικά για κάθε πράξη

Με ηλεκτρονικό μάτι τα χειρουργεία

Η παρακολούθηση όλων των χειρουργείων θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας με ηλεκτρονικό τρόπο όπου θα είναι εγγεγραμμένες όλες οι επεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί.

Μάλιστα προβλέπεται να υπάρξει στενός έλεγχος όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές

Ο έλεγχος θα εστιάζεται τόσο γενικότερα στο ωράριο που θα πρέπει να τηρούν οι γιατροί του δημοσίου όσο και στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που θα κάνουν τις πρωινές ώρες σε σύγκριση με τα χειρουργεία που θα κάνουν σε ιδιωτικές κλινικές.

Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου γιατροί θα επικαλούνται έκτακτη ανάγκη για να παρακάμψουν τη λίστα προτεραιότητας, θα υπάρχει ειδικό σύστημα που θα καταμετρά τον αριθμό των χειρουργείων που έγιναν με αυτόν τον τρόπο, ώστε να σημαίνει συναγερμός.

4 σχόλια:

  1. Και αυτό θα γίνει .....δωρεαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να έχουμε υπόψιν την ψυχολογία του ασθενούς. Ο κόσμος θέλει χειρουργείο. Είναι το ανάλογο των παλαιών πολεμικών αναμετρήσεων. Φαντασιώνεται ότι κάνει κάποια ηρωική πράξη κι ότι είναι μάχιμος. Κι ως εκ τούτου θέλει να πληρώσει όσο όσο για την εμπειρία.
    Ένας Παθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ θετικα τα αναφερομενα στο αρθρο .Επιτελους το ΕΣΥ θα παψει να ειναι μαγαζακι ορισμενων.Οποιος δεν τα σκασει χαθηκε .(προσωπικες εμπειριες )

    ΑπάντησηΔιαγραφή