Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Πώς θα είναι το νέο ΕΣΥ την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές – Η καθοδήγηση προς τα Κέντρα Υγείας και η ανακατανομή του προσωπικού

Πώς θα είναι το νέο ΕΣΥ την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές – Η καθοδήγηση προς τα Κέντρα Υγείας και η ανακατανομή του προσωπικού

Όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στο νέο ΕΣΥ που σχεδιάζει η ΝΔ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Σύγχρονο, με πολλές ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και ασθενείς που εξυπηρετούνται σε Πρώτο βαθμό από τα Κέντρα Υγείας και όχι απευθείας από τα νοσοκομεία, αναμένεται να είναι το νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η Νέα Δημοκρατία.

Η πλειοψηφούσα παράταξη από τις εκλογές στις 25 Μαΐου έχει έτοιμο το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ που με βάση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι τελείως διαφορετικό με αυτό που γνωρίζουμε ως σήμερα.

Τα νοσοκομεία θα είναι μονάδες υγείας με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που θα αξιολογηθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, οι ασθενείς δεν θα ταλαιπωρούνται σε ουρές και ράντζα, ενώ τα πρώτα προβλήματα υγείας θα αντιμετωπίζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δηλαδή πρωτίστως στα κέντρα υγείας.

Πρόκειται για το σχέδιο της ΝΔ για το νέο ΕΣΥ το οποίο είχε προαναγγελθεί και το 2019 αλλά φαίνεται ότι σκόνταψε στην πανδημία αλλά και σε διάφορες άλλες καθυστερήσεις.

Το νέο ΕΣΥ με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια

Η Νέα Δημοκρατία με βάση το σχέδιό της σκοπεύει να λύσει τα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία ενεργοποιώντας πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Κάτι που θα ξεκινήσει με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Έναν φάκελο που θα πρέπει να αποκτήσουν όλοι πολίτες ώστε οι ιατρικές πληροφορίες να διακινούνται ψηφιακά σε όλες τις μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία τα ιατρεία, και τα διαγνωστικά κέντρα.

Μέσω του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας των πολιτών που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες υγείας τους, τις νοσηλείες τους, την φαρμακευτική τους αγωγή αλλά και όλες τις εξετάσεις που έχουν κάνει, η ΝΔ θεωρεί ότι το νέο ΕΣΥ θα λειτουργεί με λιγότερη γραφειοκρατία αφού δεν θα περιλαμβάνει έγγραφα και το γνωστό χαρτοβασίλειο.

Όταν αποκτήσουν όλοι πολίτες τον φάκελό τους, το ιατρικό προσωπικό θα μπορεί να κρίνει εάν κάποιος χρειάζεται νοσηλεία ή όχι. Εάν δεν θα χρειάζεται θα παραπέμπεται από τον προσωπικό γιατρό, από όπου και θα ξεκινάει η διαδικασία, στα κέντρα υγείας. Εκεί θα παρέχεται η πρώτη ιατρική βοήθεια προκειμένου να μην συνωστίζονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία που σήμερα παρουσιάζουν τριτοκοσμικές εικόνες.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ σκοπεύει να προχωρήσει και σε ανακατανομή του υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, μία κατανομή που θα προκύψει από την συγχώνευση των κλινικών όταν αυτές δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θα οριστούν αλλά και από την αξιολόγηση που μπορεί να οδηγήσει και σε κατάργηση κλινικών. Εάν το προσωπικό στο νέο ΕΣΥ και πάλι δεν θα επαρκεί, τότε θα γίνονται προσλήψεις αλλά στοχευμένες με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν.

Έμφαση στην πρόληψη

Το σύγχρονο νέο ΕΣΥ, με βάση το σχέδιο της ΝΔ, θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και στις προληπτικές εξετάσεις και όχι στην αντιμετώπιση κατόπιν εορτής των ασθενειών. Γι’ αυτό και θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων ώστε να καταγραφούν όλες οι πιθανές ασθένειες των κατοίκων της χώρας και να μπορούν να ληφθούν μέτρα ή να γίνονται στοχευμένες προσπάθειες για αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.

3 σχόλια:

  1. Αν ειναι δυνατον σοβαρο γιατρος να θεωρειοτι αυτα ειναι εφικτα με το παρον χαλι σε ολα τα επιπεδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και όλος αυτός ο σχεδιασμός επί χάρτου είναι γέλια εύχομαι να μην κλάψουν μανούλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ατελείωτες ωτη σειρά από ευχολόγια ενώ πέφτουν οι σοβάδες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή