Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Διοικητές Νοσοκομείων: Υπ’ ατμόν για την αξιολόγηση μετά τις εκλογές με εντολή Μητσοτάκη – Ποιοι θα αντικατασταθούν

Διοικητές Νοσοκομείων: Υπ’ ατμόν για την αξιολόγηση μετά τις εκλογές με εντολή Μητσοτάκη – Ποιοι θα αντικατασταθούν

Ποιοι Διοικητές Νοσοκομείων μπορεί να αποχωρήσουν μετά τις εκλογές

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

“Πρέπει να αξιολογούνται αυστηρά όλοι οι διοικητές νοσοκομείων“, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη θυμίζοντας βέβαια τις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και του 2019.

Βέβαια οι Διοικητές Νοσοκομείων με πραγματική αξιολόγηση και αξιοκρατικά κριτήρια ήταν στις δεσμεύσεις της ΝΔ και την προηγούμενη τετραετία, ενώ τα στελέχη που ανέλαβαν υπέγραψαν και συμβόλαια αποδοτικότητας, χωρίς βέβαια αυτά να τηρηθούν ποτέ.

Εξάλλου ουδέποτε μέχρι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία είχαν Διοικητές Νοσοκομείων που πέρασαν από πραγματική αξιολόγηση ώστε να διαθέτουν τόσο τα τυπικά προσόντα, όσο και την προσωπικότητα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της ανόρθωσης των ΕΣΥ.

Ο διορισμός τους αποτελεί συνήθως το προπύργιο της κομματοκρατίας που εξυπηρετεί κυρίως εσωτερικά ζητήματα τακτοποίησης ημέτερων και ουχί τα συμφέροντα των πολιτών και του ΕΣΥ.

Ωστόσο εάν τηρηθεί ο νόμος θα πρέπει να γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων ώστε να διοριστούν νέοι Διοικητές Νοσοκομείων, καθώς η θέση τους σήμερα θεωρείται προσωρινή και έχει δοθεί με παρατάσεις στη θητεία.

Γι αυτό και οι περισσότεροι Διοικητές Νοσοκομείων έχουν λάβει παράταση μέχρι να γίνει η νέα επίσημη προκήρυξη που προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Μάλιστα μετά από αξιολόγηση που είχε γίνει, η οποία προφανώς και ήταν τυπική, ελάχιστοι Διοικητές Νοσοκομείων είχαν απομακρυνθεί από τη θέση τους, ενώ η πλειοψηφία παραμένει στο ΕΣΥ.

Ποιοι θα αξιολογηθούν πρώτοι

Πάντως οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για τους διοικητές Νοσοκομείων θα υποχρεώσουν την επόμενη κυβέρνηση εάν σχηματισθεί από τη ΝΔ, να κάνει άμεσα αξιολόγηση των υπαρχόντων στελεχών.

Πρώτοι στη λίστα για αξιολόγηση θα είναι όσοι είχαν πάρει παράταση μέχρι τέλος Ιουλίου, καθώς δεν είχαν πάρει πράσινο φως για να παραμείνουν περισσότερο.

Πρόκειται κυρίως για 5-6 άτομα στην Αττική που θα περάσουν από κόσκινο άμεσα.

Οι υπόλοιποι θα περιμένουν την επόμενη προκήρυξη για να παραμείνουν ή να αποχωρήσουν, μία προκήρυξη που θα χρειαστεί πολύ χρόνο άλλωστε λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αναμένεται πάντως να αντικατασταθούν ορισμένοι (πολλοί λίγοι) που δεν διατηρούσαν καλές σχέσεις με διάφορα στελέχη της τέως κυβέρνησης της ΝΔ και υπήρχε ήδη εισήγηση να αποχωρήσουν από το ΕΣΥ.

Βέβαια οι πιέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι έντονες γι αυτό και είναι πιθανό να μην απομακρυνθούν ακόμη και εκείνοι που ερευνώνται από το υπουργείο Υγείας για οικονομικές ατασθαλίες.

Διοικητές Νοσοκομείων και υποχρεώσεις

Αξιοσημείωτο είναι πως οι Διοικητές Νοσοκομείων είχαν υπογράψει συμβόλαια αποδοτικότητας τα οποία όχι μόνο δεν τηρήθηκαν αλλά δεν ελέγχθηκαν κιόλας. Είχαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα έπρεπε να δίνου τον απολογισμό του έργου τους.

Με βάση αυτά, οι Διοικητές Νοσοκομείων ήταν υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν με τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας τους 3μηνιαίους και τους ετήσιους στόχους.

Επίσης για όλη τη διάρκεια της θητείας τους, όφειλαν να υποβάλλουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών μετά το τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου το σύνολο των δεδομένων που αφορούσαν τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με τον Διοικητή της ΥΠΕ μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Υγείας προς απόδειξη της επίτευξης της ορισθείσας στοχοθεσίας.

Εάν δεν τα κατάφερναν θα έπρεπε να επιχειρηματολογήσουν σχετικά αφού τονίζεται στα συμβόλαια αποδοτικότητας ότι: «Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και το επιχειρησιακό του σχέδιο θα παρέχεται αναλυτική και συγκεκριμένη αιτιολόγηση από τον Διοικητή Νοσοκομείου η οποία θα αξιολογείται αρμοδίως από τα αρμόδια προς τούτο όργανα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι στόχοι για τους Διοικητές των νοσοκομείων θα έπρεπε να ανανεώνονται κάθε 12 μήνες από τους Διοικητές κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

1 σχόλιο: